På tide å finne frem kredittkortet – Flyktningekrisen

Situasjonen i Syria er dramatisk og alle har vi fått med oss dramaene for enkeltmennesker, de tunge beslutninger foreldre tar om farefull flukt, om tap og sorg og om hvordan mafia og mellommenn tjener penger på folk i nød. Og ikke minst deres kamp for å komme til Tyskland – og andre Europeiske land.Midt i denne krisen ser vi også mennesker reise seg opp som helter. Angela Merkel har mobilisert det beste i sine landsmenn. Tyskland fremstår som et moralsk forbilde. Her hjemme har restauranteiere, hotellkonger og tusenvis av frivillige mobilisert hjelp der de kan. Det blåser en varm vind over Europa, midt i tragedien må vi også føle stolthet og glede over medmenneskelighet, solidaritet og giverglede.

I tillegg til vårt praktiske engasjement, er det også viktig å huske på å gi penger til organisasjoner som har profesjonelle apparat for å nå ut til tusenvis av flyktninger. De har erfaring, kompetanse og kapasitet til å fordele mat, drikke, medisiner og husly i stor skala. For å kunne hjelpe, må de imidlertid ha penger. Du kan med andre ord gjøre en minst like stor innsats ved å gi en donasjon som ved å gi bort brukte klær, kosedyr eller et måltid.

Som styreleder i Care Norge, vil jeg minne om at Care er på bakken. De aller fleste flyktningene har ikke kommet til Europa, men befinner seg i nabolandene hvor de trenger akutt hjelp. Cares innsats for å hjelpe de som har flyktet fra Syria foregår i nabolandene Jordan, Libanon, Egypt, Jemen og Tyrkia. I tillegg har vi startet opp nødhjelp i Serbia, et land mange flyktninger nå kommer til.

«Etter fire år med en svært voldelig krig, har sivilbefolkningen i Syria store humanitære behov. Av Syrias befolkning på 20 millioner, har over 12 millioner nå akutt behov for nødhjelp. 240.000 mennesker er døde så langt, og mer enn 1 million er skadet. Daglige flyangrep, utstrakt bruk av vilkårlige fengslinger og tortur, samt kollaps av infrastruktur, har tvunget 4 millioner syrere på flukt til naboland og Europa. CARE bistår med nødhjelp til 820.000 av disse flyktningene. Det er vanskelig for hjelpeorganisasjoner å få tilgang til Syria. Gjennom lokale partnere har vi gitt nødhjelp til over 350.000 innenfor Syria.

Hva slags nødhjelp gir CARE:

CAREs innsats omfatter akutt nødhjelp som å dele ut vann, mat og hygieneartikler. Denne innsatsen rettes særlig mot nyankomne flyktninger og spesielt sårbare grupper. Mange flyktninger lever lenge i leire eller midlertidig bolig. Da er det viktig at de får mulighet til å skaffe seg inntekter slik at de blir mindre avhengige av nødhjelp. CARE har derfor satt i gang inntektsgenerende aktiviteter i flere av landene, særlig rettet mot ungdom og enslige kvinnelige forsørgere. Arbeidet inkluderer yrkestrening som vil være viktig i etterkant av konflikten.

I tillegg har CARE fokus på jenter og kvinner og deres spesielle behov for beskyttelse mot kjønnsbasert vold. Omfanget av vold mot jenter og kvinner øker i kriser. Undersøkelser CARE og andre har gjort viser blant annet at utbredelsen av barneekteskap øker blant de syriske flyktningene og dette arbeider CARE i mot. Hovedårsaken til at foreldre gifter bort sine unge jenter er at de ikke har råd til å brødfø alle barna. Derfor er CAREs innsats for å øke inntektene blant flyktningene avgjørende for å hindre at barn giftes bort. I tillegg driver CARE holdningsskapende arbeid mot denne praksisen og vi ser at dette har preventiv effekt.

CAREs nødhjelpsinnsats koordineres med FN og andre organisasjoner. CARE har bidratt til å etablere og drive en flyktningleir i Jordan, 90 km fra den syriske grensen.»

Hva betyr støtte for dette arbeidet:

  • 60 kroner gir rent vann for en familie i tre måneder
  • 190 kroner gir nødvendig babystyr for en baby i en måned
  • 400 kroner gir mat til en familie i en måned
  • 1000 kroner gir vinterutstyr for en familie (varme klær og tepper)

Gå inn på http://www.care.no og finn ut hvordan du kan hjelpe.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt om CSR av Kjersti Fløgstad. Bokmerk permalenken.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s