Etikk – 50 Shades of Gray?

Valget mellom

Valget mellom «rett og rett», «galt og galt» og noen ganger «rett og galt» kan være krevende. Har vi trent medarbeiderne tilstrekkelig for gode etiske valg?

Dårligere tider gir økt konkurranse om oppdragene. Det kan øke fristelsen for å ta snarveier for å redde kontrakten og bonusen. Har din virksomhet gjort nok for å sikre høy etisk bevissthet slik at medarbeidere ikke havner på feil side?

Alle vil av og til befinne seg i valgsituasjoner hvor vi må velge mellom rett og rett (eller galt og galt). Men også situasjoner hvor vi må velge mellom «rett og galt», og som likevel føles som et dilemma. Det er kanskje ikke så vanskelig å få øye på hva det riktige valget vil være. Det er bare så vanskelig å velge det. Andre ganger er det et dilemma uten at vi er klar over det før det er for sent.

Etiske dilemmaer  Et dilemma kjennetegnes av at det kan gis gode grunner for ulike svar, og den enkelte er nødt til å fatte en beslutning: Skal jeg holde et løfte eller hjelpe en venn? Skal jeg være en god kollega, eller tro mot organisasjonens retningslinjer? Skal jeg takke ja til en invitasjon som passer mine personlige interesser fra en leverandør? Skal jeg gjøre «litt ekstra» for å sikre denne kontrakten? Dilemmaer innebærer at det finnes mer enn ett riktig svaralternativ, men vi må velge bort noe som er verdifullt og viktig når vi bestemmer oss. Dessuten er det ikke alltid opplagt sort eller hvitt – det er gråsoner.

Noen ganger er det enkelt å se at vi er i ferd med å foreta en kontroversiell beslutning, og at det er viktig å tenke seg om. Men andre ganger er det vanskeligere å få med seg at valget innebærer etiske utfordringer. Da gjelder det å ha trent ”etikkmuskelen”, kjenne igjen dilemmaet når det oppstår og ha det som kalles høy etisk bevissthet.

Moral er individuell og basert på våre erfaringer, oppdragelse og kontekst. Etikken i en virksomhet bør være kollektiv og felles. Et etisk regelverk er derfor viktig som et gulv som alle kan stå på, slik at vi kan stole på hverandre og vite hvordan vi opptrer i ulike sammenhenger. Et etisk regelverk skal hjelpe oss å begrunne våre valg, og dermed ta bedre beslutninger.

Fra papir til praksis Et etisk regelverk garanterer ikke etisk oppførsel i seg selv. Det avgjørende er at reglene forstås og etterleves i praksis. Derfor må man ha trent opp sin dømmekraft til å ta de rette beslutningene. Og bedriften må utvikle en etisk kultur preget av ledere som etterlever egne etiske regler, hvor det er rom for å drøfte etiske dilemmaer og hvor etikk er systematisk og regelmessig på dagsorden.

Mange norske virksomheter befinner seg i en situasjon der det etiske regelverket er på plass – i skuffen. Og dessverre er regelverket sørgelig dårlig kjent blant virksomhetens medarbeidere. Det er dessuten lett for ledere å overse at regelverket ikke er kjent og brukt når det jo ble vedtatt og introdusert på ett eller annet tidspunkt (i forrige århundre).

Hvordan er status hos deg? Har dere etiske retningslinjer i din organisasjon? Hvor godt er de kjent blant medarbeiderne? Har dere satt trening og refleksjon i et system slik at dere systematisk minner på og øker den etiske bevisstheten og refleksjonen?

Kanskje på tide med en engasjerende etikkdiskusjon for å sikre at alle kjenner igjen et dilemma når det oppstår? Det kan være seriøst for en medarbeider nær deg før du aner det.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s