Samarbeid er veien til effekt

«Sammen er vi sterkere» er et kjent munnhell. Vi ser en økende trend innenfor mange områder at samarbeid er det nye store. Også virksomheter ser i økende grad at de gjennom samarbeid med andre klarer å få til større endringer enn de vil klare hver for seg. Særlig er problemstillingene innenfor bærekraft og samfunnsansvar så kompliserte, at samarbeid er eneste muligheten for å få til løsninger som har reell effekt.
8864526-round-table-conferenceHvordan få til endringer som monner?  Selv store multinasjonale selskaper opplever at de blir for små til å få til endringer alene – det være seg endringer i verdikjeden, når det gjelder miljøtiltak,  strukturell innovasjon, samfunnsinnovasjon osv. Dermed gror det frem i økende fart nye allianser og initativer, hvor næringslivet sitter i førersetet for å få til endringer for samfunnets beste. Ut av dette kommer nye produkter, nye løsninger, bedre praksis og bedre politikk

David Greyson, director of the Doughty Centre for Corporate Responsibility at Cranfield University School of Management, har student fenomenet og sammen med  Jane Nelson gitt ut boken «Corporate responsibility coalitions: The past, present and future of alliances for sustainable capitalism». De sier at allianser og samarbeid er helt avgjørende om man skal få til CSR og bærekraft i praksis og viser til en rekke cases i boken. Denne artikkelen i The Guardian gir en listen smakebit.
Det finnes mange gode eksempler på slike allianser her hjemme også; PowerHouse alliansen er et veldig godt eksempel på hvordan aktører fra ulike sektorer og virksomheter samarbeider for å utvikle bygg som gir mer energi enn de bruker. Intitativ for Etisk Handel er også et eksempel på samarbeid for å fremme bedre verdikjede praksis. Men også mindre intiativ kan gi stor effekt, som Help Forsikrings samarbeid med UNICEF og familievernkontorer for å sikre bedre rettssikkerhet for barn som opplever samlivsbrudd hvor foreldrene i kjølvannet krangler i retten.
Slike initiativ kan ha stor effekt når de adresserer reelle problemer, og partene går inn i samarbeid med felles ønske om å endre strukturer eller løse problemer i samfunnet. Dette er «Shared Values i praksis»
I januar kom en MIT Sloan Review rapport som har studert fenomenet «Collaborations» nærmere.  Rapportens hovedkonklusjoner er:
 • 9 av 10 virksomheter som var med i denne studien, sier at samarbeid er veien til å løse bærekraftsproblemer (noen av eksemplene i rapporten gjelder også andre samfunnsproblemer enn miljø).
 • Stadig flere virksomheter leter etter samarbeid med leverandører, frivillige organisasjoner, industriallianser, myndigheter og til og med konkurrenter for å løse problemer.
 • Motivasjonen bak samarbeid er å bedre omdømme, bedre produkt- og tjenesteinnovasjon, bidra til endringer i markedet og å redusere risiko.
 • Målene for slike samarbeid er varierte, men kan inkludere:
  • Dele standarder og fremme lik praksis
  • Dele informasjon for å fremme innsikt og kommunisere eksternt
  • Skape en felles maktbase for å påvirke f.eks politikk og leverandører
  • Dele investeringskostnader for å spare penger eller redusere risiko.
For å lykkes med allianser og koalisjoner er det fire forhold som er helt avgjørende:
 1. Man må jobbe for samfunnets interesser og reelle problemer, (at dette kan fremme egne interesser også, er bra, det gir større engasjement og langdiktighet).
 2. Man må forstå andre sektorer (myndigheter, frivillige organisasjoner etc) og velge partnere med omhu
 3. Man må skjønne hvordan partnerskap fungerer og ha relasjonelle evner. Vinn-vinn er vesentlig.
 4. Mot, vilje og mental innstilling om samarbeid,
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s