Business i Myanmar – er det umulige mulig?

Marked i Yangon, Myanmar. Bilde: Wikipedia

Marked i Yangon, Myanmar. Bilde: Wikipedia

Mer enn 40 norske bedrifter var med i den offisielle norske delegasjonen som i forrige uke besøkte Myanmar. Potensialet for business er stort, det samme er risikoen for ubehagelige og ikke minst kostbare feiltrinn. Risikoområdene er mange: et samfunn gjennomsyret av korrupsjon, omfattende menneskerettighetsbrudd mot etniske minoriteter, utbredt bruk av barnearbeid og lav bevissthet rundt HMS. Er det mulig å opptre ansvarlig i et slikt land?

Tre mulige fallgruver
• Korrupsjon er en inngrodd del av samfunnslivet og kontakten med offentlige tjenestemenn er spesielt utsatt. Dette kan omfatte alt fra å sikre virksomheten tilgang på strøm, og til å skaffe nødvendige dokumenter for eksport og import.

• Når det gjelder barnearbeid er Myanmar et land hvor varsellampene blinker rødt. Til tross for at landet de siste årene har ratifisert ILO konvensjoner og vedtatt nye lover knyttet til arbeidsforhold og arbeidstakerrettigheter, er barnearbeid fortsatt svært utbredt, generelt akseptert og knyttet til flere ulike sektorer.

• Diskriminering av etniske minoriteter er et stort problem. Ved bygging av infrastruktur og uttak av naturressurser har minoritetsgrupper blitt tvangsflyttet og frarøvet sine landområder. Diskrimineringen er også utbredt i arbeidslivet og bidrar til splittelser og potente konflikter.

Myanmar krever sitt
Telenor har vært tydelige på at det er meget utfordrende å operere i Myanmar i henhold til norske lover og internasjonale konvensjoner. For norske bedrifter med mindre erfaring sier dette noe om vanskelighetsgraden. Inntreden i Myanmar krever omfattende kartlegging og stor innsikt i de relevante risikoene knyttet til arbeidsforhold, miljø, korrupsjon og menneskerettigheter. Med høy bevissthet og nøye planlegging er det allikevel fullt mulig for virksomheter å styre sin operasjonelle risiko, samtidig som økonomien og landet dras i en positiv retning. Men for en del bedrifter vil nok utfordringene oppleves som vel mange og listen ligge vel høyt. Undervurderer man kompleksiteten og stiller dårlig forberedt, kan det fort bli kostbart, gå utover omdømmet og i verste fall få juridiske konsekvenser.

For mer innsikt om Myanmar last ned en smakebit fra rapporten «CSR Country Brief: Myanmar» her

Skrevet av Arve Selvåg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s