Butikk uten emballasje

I Berlin har det åpnet en butikk hvor plaspakket purre og paprika er historie. Faktisk er all emballasje historie.

Sara Wolf og Milena Glimbovski

Gründerne av Unverpackt. Foto: Unverpackt

Sara Wolf og Milena Glimbovski har etablert og startet “Original Unverpackt”. De sier det er et økende behov for produkter og tjenester som håndterer klima- og bærekraftsutfordringene. Kunder forlanger alternativer til vår sløsende måte å bruke ressurser på, hevder de.

Konseptet er slik: Alt selges uten emballasje. Kundene medbringer egne bokser og betaler for det de kjøper (netto). På den måten sparer man masse emballasjeavfall, men sikkert også matavfall, for man kan kjøpe den mengden mat man selv har definert behov for. Når det er tomt, tar man boksen med tilbake og fyller opp. Snedig!? Du kan lese mer her.

Unverpackt, supermarked uten emballasje.  Foto: Unverpackt.

Unverpackt, supermarked uten emballasje.
Foto: Unverpackt.

Emballasje har flere negative effekter:

  1. Emballasje krever mye råvarer (olje, cellulose etc)
  2. Emballasje består ofte av skadelige/uønskede stoffer
  3. Emballasje øker transportkostnadene (pga økt vekt og volum)
  4. Emballasje belaster miljøet som avfall

Les mer her: Pen innpakning til besvær.

I Norge kaster vi søppel som aldri før. I følge tall fra SSB (2013), kastet hver nordmann 12 kilo mer i 2013 enn i 2012. Vi kaster simlende 441 kilo per person! Det er nesten en fordobling siden 1992. Matsvinn er beregnet til 46,3 kilo pr person pr år. Vi er blitt flinkere til å resirkulere, men likevel er søppeltrenden en veldig dårlig måte å utnytte ressursene på.

Vil vi noen gang være modne for et konsept som Unverpackt i Norge tro?

Reklame

3 tanker på “Butikk uten emballasje

  1. Ja, jeg skulle ønske vi kunne få tilsvarende butikker her i Norge, Hadde jeg hatt muligheter til det så hadde jeg gjerne tatt med egen embalasje. Prøver å være litt mer bevist, spesielt med tanke på all den plastikken maten vår er pakket i. Jeg tar med meg bærenett og gjenbruker frukt/grønnsak poser, så blir det ihverfall ikke «engangsbruk» før det til slutt går til resirkulering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s