Jakten på jobb med mening

Ganske moderat lønn, mye hardt arbeid og temmelig nøkterne lokaler er neppe det som lokker. Likevel er det stor interesse for den ledige stillingen som generalsekretær til CARE Norge.

 

Som styreleder har jeg de siste ukene hatt samtale med mange utrolig flotte folk som har lyst på å søke.

Dette blir tøft. Heidi Wiggen i Visindi, som hjelper oss med rekrutteringen, sier treffende: ”Vi er i skuffelsesbransjen. Mange interesserte og bare en som blir glad”. Søknadsfristen gikk ut 18. august. Nå har arbeidet med siling og sortering begynt.

Et stort ansvar

Styret har jobbet grundig jobb med en kravspesifikasjon vi alle er enige om og står bak. Jobben for oss i ansettelsesutvalget blir å identifisere de kandidatene vi mener best matcher de behov og forventinger vi har. Kravene er ikke få. Det skal de heller ikke være for en slik posisjon. Det er et stort ansvar.

Den som lykkes godt i en slik jobb, vil bidra til at mange kvinner får støtte og hjelp til et bedre liv. CARE er en hjelpeorganisasjon som jobber med fattigdomsbekjempelse og for kvinners og jenters rettigheter. I fjor fikk 97 millioner mennesker hjelp gjennom CARE. Vi ønsker å nå enda flere. Derfor er det viktig at vi lykkes.

Styrets jobb er å ansette den kandidaten vi mener er best egnet for å lykkes i denne jobben. Med mange gode kandidater å velge blant og god hjelp fra rekrutteringsbyrået, er jeg overbevist om at vi skal klare nettopp det.

Men hvorfor vil så mange ha denne jobben?

Jeg tror det handler om to ting:

  1. Mange opplever at CARE er en flott organisasjon som jobber for en viktig sak som de gjerne vil jobbe for og gjøre enda bedre. Det er vi stolte av.
  2. Stadig flere søker jobber med mening. Flere søkere har kommentert at de nå ønsker å bruke sin kompetanse og energi på mer enn å sikre aksjonærer et større utbytte.

En jobb med mening

Det er det samme jeg var så takknemlig for da jeg jobbet som generalsekretær for UNICEF Norge. Jeg kjente hver dag at innsatsen min virkelig betydde noe for noen. Den følelsen gjør at man faktisk aksepterer å tjene mindre enn man gjorde i sin forrige jobb og kanskje jobber mye mer enn man har gjort noen gang før. Penger betyr ikke alt.

Man trenger imidlertid ikke å søke seg til UNICEF eller CARE for å finne jobber med mening. Det er mange jobber som er meningsfulle. Det er forhåpentlig lett å se om man er lærer, lege eller sykepleier. Men det bør også være åpenbart for veldig mange andre – også i næringslivet.

Det er herlig når Birgit Liodden så tydelig sier på vegne av ”Young Ships”: ”Shipping er kjempeviktig og bør være attraktiv for unge talenter. Skipsnæringen sørger for at fattige land kan selge varer til forbrukere i rike land. Vi bidrar til utvikling. Varer går på kryss og tvers, og ingen kan gjøre det bedre, billigere og mer miljøvennlig enn skip.”

Mange ville brukt og bruker helt andre ord når de skulle beskrive shipping og rederinæringen. Men hun har jo rett. Det er nesten så man får lyst til å vurdere en karriere i shipping selv….

Hvem er vi til for?

De fleste bedrifter ble i sin tid etablert for å dekke et reelt behov i samfunnet, men for mange har dette blitt tapt av syne, og mange har i beste fall en litt visjonær visjon. Atlfor mange har overskudd (til aksjonærene) som hoved mål. Lønnsomhet er viktig og nødvendig. Men ikke det som får deg og meg til å stå opp om morgenen klare for en innsats.

Fremgangsrike og ansvarlige virksomheter ser behovet for å identifisere sitt formål. Hvorfor er vi her egentlig? Hvorfor kunne ikke verden klart seg uten oss? Hvorfor står jeg egentlig opp om morgenen? Ingen har beskrevet dette bedre enn Simon Sinek i sin berømte Ted Talk.

I Unilever har de igjen begynt å snakke om såpe som et hygienetiltak. Et produkt som er viktig for liv og helse. Resultatet? Økt salg og mer fornøyde medarbeidere.

Når virksomheter innser at de er til for menneskene, da skjer det noe.

Dessverre synes det som om en del fortsatt mener at menneskene er til for virksomheten. Ikke så rart da at meningen med jobben føles fjern for mange.

Innlegget er også publisert på Dagsavisen Nye Meninger.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt om CSR av Kjersti Fløgstad. Bokmerk permalenken.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s