Fra preik til praksis med ISO 26000 – høydepunkter fra Frokostmøte 27. mars

Standard Norge og GoodBusiness inviterte til frokostmøte for å sette lys på hvordan NS – ISO 26000 Veiledning om samfunnsansvar – benyttes i norske bedrifter og hvilke erfaringer de har. For deg som gikk glipp av moroa, kan jeg har gi en liten smakebit, samt linker til de gode foredragene.

Kommunikasjonssjef Marit Sæter ønsket velkommen og fortalte at ISO 26000 er oversatt til 22 språk og at den brukes i 60 land. Imponerende for en standard som ble lansert så sent som i 2010).

Utgangspunktet for frokostmøtet var en undersøkelse som Standard Norge hadde gjennomført i samarbeid med søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark og Finland. Veiledningen er ganske godt kjent blant de som har bestilt den, men ikke så mange har tatt den ordentlig i bruk. Hege Thorkildsen fra Standard Norge presenterte funn fra undersøkelsen.

Frokostmøte StandardNorge og GoodBusiness

Hege Thorkildsen Standard Norge

Kvalitets- og miljøsjef i Asker Kommune Ernst Ole Solem presenterte hvordan de hadde tatt standarden i bruk som en del av sitt styringssystem. Han poengterte at ”Samfunnsansvar er kommunens hovedmandat” og at standarden derfor var blitt mottatt med store forventninger og benyttet flittig. Han pekte på systematikk og kultur som de viktigste suksesskriterier for å lykkes. Det er forankringen i ledelsen og menneskene bak som skaper resultatene og gjør forskjellen, sa Ernst Ole.

Frokostmøte StandardNorge og GoodBusiness

Ernst Ole Solem, Asker Kommune

Dermed pekte han også på den største jobben: Å få med hele organisasjonen og alle menneskene gjennom gode og inkluderende prosesser. Slik ivaretar man de områdene som er vesentlig for å utøve sitt samfunnsansvar.

Markedsdirketør Richard Riekeles i Help Forsikring ga en inspirerende presentasjon av hvordan de har utviklet sitt arbeid med samfunnsansvar. Han fortalte hvordan rammeverket i ISO26000 hadde hjulpet dem med å analysere relevante og vesentlige påvirkningsområder, identifisere forbedringspunkter og avsjekke interessentenes forventninger. Basert på interessentenes behov og selskapets verdier, strategi og unike forutsetninger, kom Help Forsikring fram til følgende CR-mission: ”Vi skal bidra til å sikre økt rettssikkerhet i samfunnet”.

Frokostmøte StandardNorge og GoodBusiness

Markedsdirektør Richard Riekeles, Help Forsikring

Han ga et levende innblikk i prosessen de har hatt internt med høy grad av involvering av ledelsen og alle ansatte. Basert på sin erfaring ga Richard 4 tips:

  • Sørg for forankring i ledelsen
  • Bruk et anerkjent verktøy (ISO 26000)
  • Involvér de ansatte
  • Ta et relevant og lønnsomt samfunnsansvar

CSR-ansvarlig i Flytoget Adelheid Sæther fortalte til slutt om hvordan Flytoget hadde jobbet med å videreutvikle sin forståelse av deres samfunnsansvar og identifisert vesentlighet og måleindikatorer. De hadde benyttet ISO 26000 i sitt innledende arbeid. I tråd med ønsker fra eier Nærings- og fiskeridepartementet, ble det nå lagt vesentlig vekt på å systematisere og rapportere arbeidet i tråd med GRI4.

Presentasjonene ga en interessant oversikt over omfang og muligheter som ligger innenfor samfunnsansvar. Det var tydelig at ISO 26000 kan bidra til å få oversikt og mer systematikk i arbeidet. Samfunnsansvar handler om både å sikre forsvarlig forretningspraksis, men også om å se muligheter for å bidra positivt.

Frokostmøte StandardNorge og GoodBusiness

Kort panel diskusjon og spørsmål fra salen, Adelheid Sæther fra Flytoget i midten.

Alle virksomhetene som presenterte resultatene hadde benyttet konsulenter, noe det også kom spørsmål om i etterkant. Var det nødvendig? Er ISO 26000 for komplisert? Inntrykket var at den hadde vært til stor hjelp for alle, men at de også var svært bevisst på konsulentens rolle som en rådgiver, tilrettelegger og fasilitator. Eierskap og forankring er det som teller mest om man skal lykkes.

For oss i GoodBusiness var det veldig hyggelig å høre fornøyde kunder fortelle hvorfor de satt pris på vår bistand. Les mer her.

Du kan laste ned alle presentasjonene via denne linken til Standard Norge. 

 

 

 

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt om CSR av Kjersti Fløgstad. Bokmerk permalenken.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s