Standard Norge og GoodBusiness inviterte til frokostmøte for å sette lys på hvordan NS – ISO 26000 Veiledning om samfunnsansvar – benyttes i norske bedrifter og hvilke erfaringer de har. For deg som gikk glipp av moroa, kan jeg har gi en liten smakebit, samt linker til de gode foredragene.
Kommunikasjonssjef Marit Sæter ønsket velkommen og fortalte at ISO 26000 er oversatt til 22 språk og at den brukes i 60 land. Imponerende for en standard som ble lansert så sent som i 2010).
Utgangspunktet for frokostmøtet var en undersøkelse som Standard Norge hadde gjennomført i samarbeid med søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark og Finland. Veiledningen er ganske godt kjent blant de som har bestilt den, men ikke så mange har tatt den ordentlig i bruk. Hege Thorkildsen fra Standard Norge presenterte funn fra undersøkelsen.
Kvalitets- og miljøsjef i Asker Kommune Ernst Ole Solem presenterte hvordan de hadde tatt standarden i bruk som en del av sitt styringssystem. Han poengterte at ”Samfunnsansvar er kommunens hovedmandat” og at standarden derfor var blitt mottatt med store forventninger og benyttet flittig. Han pekte på systematikk og kultur som de viktigste suksesskriterier for å lykkes. Det er forankringen i ledelsen og menneskene bak som skaper resultatene og gjør forskjellen, sa Ernst Ole.
Dermed pekte han også på den største jobben: Å få med hele organisasjonen og alle menneskene gjennom gode og inkluderende prosesser. Slik ivaretar man de områdene som er vesentlig for å utøve sitt samfunnsansvar.
Markedsdirketør Richard Riekeles i Help Forsikring ga en inspirerende presentasjon av hvordan de har utviklet sitt arbeid med samfunnsansvar. Han fortalte hvordan rammeverket i ISO26000 hadde hjulpet dem med å analysere relevante og vesentlige påvirkningsområder, identifisere forbedringspunkter og avsjekke interessentenes forventninger. Basert på interessentenes behov og selskapets verdier, strategi og unike forutsetninger, kom Help Forsikring fram til følgende CR-mission: ”Vi skal bidra til å sikre økt rettssikkerhet i samfunnet”.
Han ga et levende innblikk i prosessen de har hatt internt med høy grad av involvering av ledelsen og alle ansatte. Basert på sin erfaring ga Richard 4 tips:
- Sørg for forankring i ledelsen
- Bruk et anerkjent verktøy (ISO 26000)
- Involvér de ansatte
- Ta et relevant og lønnsomt samfunnsansvar
CSR-ansvarlig i Flytoget Adelheid Sæther fortalte til slutt om hvordan Flytoget hadde jobbet med å videreutvikle sin forståelse av deres samfunnsansvar og identifisert vesentlighet og måleindikatorer. De hadde benyttet ISO 26000 i sitt innledende arbeid. I tråd med ønsker fra eier Nærings- og fiskeridepartementet, ble det nå lagt vesentlig vekt på å systematisere og rapportere arbeidet i tråd med GRI4.
Presentasjonene ga en interessant oversikt over omfang og muligheter som ligger innenfor samfunnsansvar. Det var tydelig at ISO 26000 kan bidra til å få oversikt og mer systematikk i arbeidet. Samfunnsansvar handler om både å sikre forsvarlig forretningspraksis, men også om å se muligheter for å bidra positivt.
Alle virksomhetene som presenterte resultatene hadde benyttet konsulenter, noe det også kom spørsmål om i etterkant. Var det nødvendig? Er ISO 26000 for komplisert? Inntrykket var at den hadde vært til stor hjelp for alle, men at de også var svært bevisst på konsulentens rolle som en rådgiver, tilrettelegger og fasilitator. Eierskap og forankring er det som teller mest om man skal lykkes.
For oss i GoodBusiness var det veldig hyggelig å høre fornøyde kunder fortelle hvorfor de satt pris på vår bistand. Les mer her.
Du kan laste ned alle presentasjonene via denne linken til Standard Norge.