Ansvar, lønnsomhet og nye forretningsmodeller i kunnskapsbedrifter

18. mars inviterte Abelia, Senter for Tjenesteinnovasjon (CSI) og GoodBusiness til frokostmøte. Anledningen var lanseringen av spørreundersøkelsen rettet mot norske kunnskapsbedrifter som skal kartlegge deres arbeid med samfunnsansvar.

BPaneldebatt: Kjersti Fløgstad, GoodBusiness, Lars Jacob Pedersen, NHH og Tine Wollebekk, Telenorilde

Paneldebatt: Kjersti Fløgstad, GoodBusiness, Lars Jacob Pedersen, NHH og Tine Wollebekk, Telenor

For å illustrere innovative forretningsmodeller og vise hva som er mulig å oppnå, hadde vi invitert Vice President Tine Wollebekk, Telenor Financial Services og Direktør Hans Jonny Furholt fra Steria Norge til å fortelle om hvordan de utvikler og oppnår forretningsmuligheter gjennom å bidra til en bedre verden.

Tine Wollebekk presenterte Telenors visjon «Empowering societies» og hvilke ambisjoner og vyer en slik visjon kan ha. For Telenor er det nå naturlig å se på mulighetene for å bidra til økonomisk vekst, bedre levekår og interessant lønnsomhet ved å tilby banktjenester til vanlige mennesker i fattige land i Asia – gjennom bruk av deres kjerneprodukter, nemlig mobil og internett.

Hans Jonny Furholt fortalte hvordan Steria innoverer bruk av teknologi slik at Steria reduserer eget CO2 avtrykk, men også er i stand til å tilby produkter som i betydelig grad hjelper deres kunder til å oppnå det samme. Det blir trippel vinn. Steria sparer penger og tjener penger, kundene sparer penger og miljøet vinner.

Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Pedersen sa at det ikke lenger var spørsmål OM bedrifter skulle ta ansvar, men at spørsmålet nå var HVORDAN. Temaet opptar nå toppledelsen i selskaper, det har vært en fantastisk utvikling de siste årene. De beste ser muligheten for både å redusere den skyggen virksomheten kaster samtidig som de ser etter muligheter for å kaste lys gjennom nye forretningsmodeller. Både Telenor og Steria er veldig gode og relevante eksempler på akkurat dette.

I diskusjonen etterpå fremhevet både Tine og Hans Jonny at sterkt ledelsesengasjement var en forutsetning for suksess (tidligere innlegg om dette). Et engasjement som for begge selskapene åpenbart springer ut av at de så «businesscaset». (Alle frustrerte CSR-ansvarlige som har problemer med gjennomslag internt må snarest få på plass et overbevisende businesscase (Red. anmerk.))

Hva så med småbedrifter ble det spurt? Kan dette også overføres til dem? JA, utvilsomt. De må finne det området de har unike forutsetninger for å gjøre en forskjell, svarte jeg. Dessuten er dette et tema Abelia kanskje kan følge opp i fortsettelsen.

Takk til alle som deltok med innlegg, Takk til samarbeidspartnerne Abelia og CSI og tusen takk til alle som kom og bidro med oppmmerksom lytting og gode spørsmål. Det ble en inspirerende start på dagen. Vivi Hatlem oppsummerte senere på Facebook og LinkedIn: «Veldig inspirerende, jeg bobler! Tror vi går noen spennende år i møte. Alle må ta ansvar, enkeltpersoner og bedrifter.»

Abelia har laget en mer omfattende oppsummering her.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s