Hemmelighetene du ikke lærte på handelshøyskolen – og Richard Bransons guide til CSR

Sir Richard Branson, grunnleggeren av imperiet Virgin, har skrevet en ny bok med den fengede tittelen ”Like a Virgin; Secrets They Won´t Teach You at Business School”.

Bilde

Hvorfor skal DU bruke tid på å lese boken? Mange grunner tror jeg; Bli inspirert, oppløftet, få noen nye perspektiver, kanskje lære noe nytt og ha det gøy mens du leser.

Jeg har lest en del av bloggene hans på LinkedIn og var nysgjerrig da jeg kjøpte boken. Jeg er ingen Branson eller Virgin spesialist, men har blitt skikkelig fan i løpet av boka. Jeg er imponert og ble positivt overrasket og hadde stor glede av hver side.

Mannen er berømt for mye, også at han ikke har utdanning (noe han for øvrig deler med minst fire av Norges aller rikeste). Han har fått til utrolig mye fra han som 16 åring startet en avis ”Student Magazine” og noen år senere etablerte den første Virgin music store, til han i dag eier et imperium med mer enn 400 selskaper innen fly, bank, treningskjede, helse, tog, mobiltelefonselskap og mye mer.

Konvensjonell visdom, sier han, er at du holder deg til det du kan. Hans konglomerat er det helt motsatte – bortsett fra kanskje på ett område: Han kan kundeservice! Konseptet er ganske enkelt å gi kunder en bedre opplevelse og ha det gøy mens du gjør det. Det tiltrekker smarte og entusiastiske mennesker.

Branson deler raust av sine erfaringer, suksesser og nederlag. Det er fascinerende lesning. Det er spesielt tre temaer han tar opp:

  1. Entreprenørskap som han virkelig brenner for, han er jo tross alt en serie entreprenør av dimensjoner. Boka gir mange tips, alt fra hvordan velge ideer, businesspartnere, få inn kapital, prioritering, strategi, lønnsomhet, kommunikasjon og hvordan ha et godt liv som grunder (ikke brenne ut). Branson har startet flere initiativ for å hjelpe entreprenører i gang
  2. Ledelse og mennesker som ser ut til å være hemmeligheten bak hans suksess. Hvordan bygge kultur, få et fremragende team av selvgående og positive kollegaer (han gjør et poeng av at ingen er ansatte eller medarbeidere, men kollegaer), hvordan få alle til å snakke oss og ikke ”dem”.  Om branding og verdier, selskapsstrukturer osv. Kjernen i hans filosofi er tydelighet rundt verdier og mål, respekt for og tillit til mennesker. Han kommer stadig tilbake til hvor viktig det er å ha fokus på kollegaene som jobber ytterst med kunden. Høre hva de har å si (ikke gjennom undersøkelser, men ved å oppsøke og snakke med dem uformelt) gi dem tillit til å løse problemer og anerkjenne og premiere ekstremt god kundeservice. Vær oppmerksom på se små tingene, sier han, det er de som gjør forskjellen og oppfordrer alle til å ha en liten sort bok for å notere ned de små tingene man må følge opp.
  3. Ansvarlighet er et område han til min store glede også vier en del plass flere steder i boken. Han mener at ethvert selskap bør lete etter muligheter for å bidra til en positiv utvikling, ”A force for good” og kommer tilbake til dette flere steder i boken. Jeg gleder meg over hans budskap om at den eneste måtene et selskap kan ha suksess over tid er ved å være en positiv bidragsyter til samfunnet. Og, sier han entusiastisk, når ledere og entreprenører begynner å se denne spennende koblingen vil vi virkelig få se endringer.

Bransons gir oss også sin oppskrift for bærekraft og ansvarlighet:

  1. Define your core purpose
  2. Decide what you will value, measure and report
  3. Map your assets
  4. Mobilise your community
  5. Evaluate your products, service and supply chains
  6. Turn up the volume (you can help change the way people see business)

Bare preik, eller er det også praksis? Mye tyder på at Virgin jobber med å gjøre kjernevirksomheten i sine selskaper mer bærekraftig, og det brukes store midler på å redusere klimaeffekter og andre negative effekter.  Han har også satt i gang flere spennende initiativ, som ”The elders”, Virgin Green Fund med mer. Les boka og bli inspirert..

Er det en ting jeg har å utsette på boken i ettertid, er det at kapitlene er ”kastet inn” hulter til bulter uten noen åpenbar sammenheng. Ikke noe stort problem da jeg leste boka, snarere en befrielse siden man aldri går lei, men når jeg nå skulle skrive om den, ble jo nettopp det litt utfordrende.

Har du lest boken? Har du kjennskap til Richard Branson? Er du enig eller uenig med meg i min oppfatning om han og Virgin? Hører gjerne hva du mener og tror. Denne mannen vil jeg vite mer om!

Fakta om Virgin (Wikipedia):

Virgin Group Ltd. is a British multinational branded venture capital conglomerate founded by entrepreneur Richard Branson.[2] Its core business areas are travel, entertainment and lifestyle, and it also manages ventures in financial services, transport, health care, food and drink, and telecommunications; together, Virgin’s businesses consist of more than 400 companies worldwide.

Virgin Group’s date of incorporation is listed as 1989 by Companies House, who class it as a holding company; however Virgin’s business and trading activities date to the 1970s. The net worth of Virgin Group as of September 2008 was £5.01 billion. Revenue: £15 billion (2012)

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt om CSR og merket , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s