Korrupsjon i norsk næringsliv?

Vi overraskes igjen over korrupsjonsanklager i et av Norges største selsskaper. Denne gang er det Kongsberg Gruppen som siktes.

Kongsberg har de siste årene jobbet iherdig og profesjonelt internt for å unngå korrupsjon i egne rekker og har gjennomført omfattende programmer. Deres arbeid har vært trukket frem som godt eksempel på korrupsjonsbekjempelse i ulike sammenhenger.

De er siktet av Økokrim, ikke dømt. Siktelsen gjelder forhold tilbake til 2008. Trolig ville noe lignende neppe ha skjedd med dagens interne retningslinjer i Kongsberg Gruppen.

Likevel må dagens ledere og eiere svi for eventuelle overtramp tilbake i tid. Aksjekursen har falt rapporterer DN og dette vil utvilsomt kreve mye oppmerksomhet, tid og penger fremover.

Saken viser hvor komplisert det er å lede store internasjonale organisasjoner og å operere i andre deler av verden med annen kultur. En god pekepinn på hvor utfordringene er størst gir Transparency International sitt korrupsjonskart. Jo mørker farge, jo større risiko.

Bilde

Ellers kan nyttige hjelpemidler for å jobbe med korrupsjonsbekjempelse (spesielt i leverandørkjeden) være NHOs veileder for leverandørkjeden og den mer generelle etikk veilederen i NHO, «Over streken».

Korrupsjon er åpenbart skadelig for omdømme og kan gi store utfordringer i forhold til å gjøre forretninger. Å bli dømt i ett land kan ramme virksomheten i andre land. I Norge er straffen for korrupsjon bøter eller fengsel inntil tre år. For grov korrupsjon er straffen inntil 10 års fengsel. Straffen i andre land varierer. Stadig flere land innfører og implementerer strengere lovgivning.

Årsaken til at korrupsjon straffes hardt er jo at dette er en meget skadelig praksis for samfunnet. Korrupsjon undergraver rettsikkerheten og lovverket i et land, truer demokrati og menneskerettigheter, hindrer konkurranse og ødelegger for den økonomisk utviklingen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s