Sosiale medier snur sympati til antipati

Hva har gåselever til felles med Canada Goose? I tillegg til at begge har «gås» i navnet, er dyre varer, assosiert med luksus og status, har begge vært utsatt for kampanjer på Facebook. Videoer spredt på sosiale medier viste at produktene er forbundet med grov dyremishandling.

Omdømme, samfunnsansvar, forbrukermakt, sosiale medier

Gåsa skaper trøbbel

Sympati ble vendt til antipati.

Vi protesterer, vil ikke assosieres med produktene og plutselig har statussymbolet fått en helt annen og negativ symbolverdi.

Det gikk så langt at gjester på et utested fikk beskjed om at Canada Goose jakker ikke var velkomne i garderoben…

Dette føyer seg dessuten inn i en lang rekke kampanjer på sosiale medier det siste året; elendige arbeidsforhold for tekstilarbeidere i Bangladesh og Kambodja, palmeoljeplantasjer som ødelegger regnskog, hestekjøtt i lasagnaen, angoraull som rives av levende kaniner for å nevne noen.

 Ingen steder å gjemme seg

Sosiale medier har gjort David i stand til å ta Goliat. Godt hjulpet av organisasjoner som Fremtiden i Våre Hender og Dyrevernalliansen, har hver og en av oss fått innsikt og en stemme vi aldri før har hatt. Nettforumer som for eksempel SomeOfUs.org er etablert med avsløring av uhederlige forretningspraksis som sitt eneste mål. Når SumOfUs setter fokus og mobiliserer sine 2,8 millioner tilhengere, må selv verdens største virksomheter krype til korset.

Vi vil forandre verden

Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH viser til en forbruksundersøkelse i et innlegg om trender for 2014 og understreker at forbrukerne ”…i større grad vil etterspørre produkter og tjenester som gjør det mulig for oss å leve et bærekraftig liv…”.  I følge undersøkelsen The Next Normal (Viacom) som ble omtalt i Aftenposten tidlig i januar, sier ”84% av dagens positive, tech-smarte og glokale ungdom at de mener de har potensial for å forandre verden til det bedre.”

Da får merker som vi tror gjør verden dårligere fort et problem.

Forleden kjøpte jeg strømper på H&M.  Det var ikke stas å måtte forsvare handleposen min da jeg rett etter traff en bekjent.

Merker vi omgir oss med er symboler og bidrar til å fortelle omverden hvem vi er og hva vi står for. Det er essensen i ”branding”. Derfor liker vi dårlig at merket snur seg mot oss og forteller en historie vi ikke vil være en del av.

Sant eller usant

For næringslivet blir verden stadig mer uoversiktlig og kompleks. Det er krevende å ha oversikt over alt som skjer i alle ledd. Men å lukke øynene og håpe at alt er bra, er i økende grad en risikabel strategi.

Virksomheter bør ta et proaktivt grep, stille spørsmål til sine leverandører, forsøke å få innsikt i om vesentlige deler av produktene og produksjonen ikke tåler dagens lys. Og de må stille krav. Det er første steg i å ta ansvar.

Kunder flest forventer i dag at produkter og tjenester skal være bærekraftige og etiske. Omdømmerisikoen er betydelig for virksomheter som avsløres med dårlig praksis. Bedrifter som ikke har rimelig oversikt over hvordan deres produkter og praksis påvirker dyr, mennesker, miljøet og samfunnet kan ha mer hastverk enn de trodde.

Det lønner seg å finne ut selv – før noen andre gjør det for deg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s