Et slankere 2014?

Stein Erik Hagen har slanket seg og har ”pålagt” matgiganten Orkla om å bidra til det samme for det norske folk. Dette er flott og godt samfunnsansvarsarbeid. Bilde

Samfunnsansvar handler i stor grad om å ta tak i de vesentlige forhold hvor virksomheten har unike forutsetninger for å bidra til en positiv utvikling i samfunnet (eller redusere en eksisterende negativ påvirkning). Orklas kjernevirksomhet er mat. Da er det meget klokt å se på hvordan selskapet kan gjøre matvarene mindre fetende og skadelige for vår helse. Men det er også god butikk. I et marked hvor stadig flere forbrukere er opptatt av å holde seg i form og leve sundt og hvor dette står høyt på myndighetenes agenda, er slike grep med på å styrke Orklas konkurransekraft og omdømme. En typisk vinn-vinn.

Kiwi har lenge tatt grep om sunne matvarer (frukt og grønt, økologisk, nøkkelhull osv), og nå har de tatt det ett skritt videre og reklamerer for ”En for en”. Et ansvarlig grep for å redusere matavfall og det bidrar sikkert også til å redusere overspising. (I parentes bemerket: Jeg skulle ønske bensinstasjonene snart fulgte etter og droppet sine 3 boller for 2. Fristelsen til å ta med tre boller selv om vi bare er to i bilen er alltid for stor… Noen andre som har det sånn?)

Orkla og Kiwi er i godt selskap. Internasjonalt har de største matvaregigantene tatt tak i dette for flere år siden. Selv MacDonalds og Walmart har gjort lignende grep, og i 2012 skrev jeg om Sainsbury´s meget ambisiøse planer på helse og en rekke andre områder.

Fedme er verdens nye, store helseproblem.

Who skriver på sike nettsider at overvekt og fedme nå er årsak til flere dødsfall I verden enn sult og underernæring.

Who rapporterer at 40 millioner barn under fem år var overvektige i  2011. Overvekt var en gang ansett som et problem i rike land, men overvekt og fedme er nå også økende i mellom- og lavinntektsland. 10 millioner av de overvektige barna bor i lavinntektsland.

Følgende statistikk kommer fra WHO:

  • Fedme er nesten doblet siden 1980.
  • I 2008 var mer enn 1,4 mrd voksne (20 år og eldre) overvektige. Av disse led mer enn 200 millioner menn og nesten 300 millioner kvinner av fedme.
  • 35% av voksne over 20 var overvektige og 11% led av fedme.
  • Fedme er mulig å forebygge.

Ja, fedme er mulig å forebygge. Men det er tøft å bli kvitt vekt, det kjenner de fleste på nå i januar. Og særlig vanskelig er det når vi stadig fristes av usunne matvarer og når maten vi spiser er tilsatt usunne ingredienser som gjør det vanskelig å holde vekten.

Skal vi klare å gjøre noe med fedme-problemet, er næringsmiddelindustrien nødt til å ta ansvar og spille på lag. Det har mange innsett og det gjør de i økende grad.

Det lønner seg for alle.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt om CSR og merket , , , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s