Samfunnsansvar, noe vi bare gjør, eller også noe å snakke om?

Å være en ansvarlig virksomhet er i vinden. Det handler for de fleste først og fremst om hva de gjør. Ikke om å gi bort penger, men først og fremst om HVORDAN penger tjenes.

Når engasjementet for å gjøre det rette er indre motivert er det ekstra hyggelig. Mange norske bedrifter er ganske gode og gjør mye riktig og bra for å redusere den skyggen de kaster ved sin virksomhet og de søker også å kaste lys (ref Jørgensen og Pedersen).

Men det er ikke alltid like lett for oss som er interessenter (ansatte, kunder, leverandører, omverden) å få øye på alt som gjøres. Det blir litt usynlig og utydelig. Når også flere ledere i følge en undersøkelse av Accenture føler at de ikke får nok igjen for å ta ansvar, kan det hende det ligger et potensiale for å søke å kommunisere det man gjør på en bedre måte.

Men her ligger også en stor utfordring, for veien til synlig suksess som en ansvarlig bedrift er belagt med fallgruber. Den som stikker hodet frem, kan risikere å få det kappet av. Her er noe man ikke bør gjøre:

  1. Ikke å ha oversikt og god orden i eget hus
  2. Skryte av tiltak
  3. Gi inntrykk av at alt er perfekt
  4. Snakke om de små tingene dere gjør, når de vesentlige faktorene (effekten av din forretning) er det viktigste å ta tak i.
  5. Være irrelevant i forhold til virksomheten

Så hva bør man gjøre? Er det mulig å gjøre dette på en god og autentisk måte. Ja, mener vi. Her er fem suksessfaktorer slik vi ser det:

  1. Sørg for at dere har tatt tak i deres egne ”big issues” (skyggen virksomheten kaster).
  2. Sørg for at lyskastingen er relevant i forhold til kjernevirksomheten deres og finn ut av hva interessenter synes er relevant for dere. Hva forventer de? Hvor kan dere gjøre en størst og mest effektiv forskjell?
  3. Identifiser hva det er som driver dere. ikke la enkelttiltak dominere kommunikasjonen. Folk vil følge dem som har en klar drivkraft mot noe bedre.
  4. Konseptualiser samfunnsansvaret slik at dere får en platform som er samlende og beskrivende for deres ansvarlighet, som er god å kommunisere rundt og som er fleksibel og kan utvikles over tid.

Lykke til!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s