Med våre tanker skaper vi verden

Einstein,  Kilde Wikipedia

Einstein,
Kilde Wikipedia

Einstein har visstnok sagt at definisjonen på idioti er å gjøre det samme om og om igjen, og likevel forvente nye resultater. Det er litt sånn vi forholder oss til klimautfordringen. Vi tror vi skal kunne redde kloden selv om vi fortsetter som før.

Da er det befriende å lese kronikken til Marius Holm, leder av organisasjonen Zero, i Aftenposten i dag. Han gir uttrykk for fremtidshåp og visjoner som går langt forbi tradisjonelle scenarioer om at oljeprisen vil holde seg og at ingenting vil endres. Jeg tror han har rett, jeg har lenge trodd at endringene mot en fornybar verden går fortere enn mange tror, fordi det er så mye kraft og innovasjon i næringslivet når det øynes nye behov, markeder og muligheter.

Med tanker og ord skaper vi virkeligheten. Alt er skapt to ganger, sier Steven Covey i sin berømte bok ”7 Habits of Highly Effective People”. Først må vi tenke og planlegge, så skaper vi.

Det har stor betydning hvilke tanker vi har og hvilke ord vi bruker. Verden kommer ikke inn på et bedre spor om vi fortsetter å bruke de samme ordene og de samme tankene og jobber med små forbedringer. Vi må se problemene på en ny måte, skape visjoner om noe nytt og bærekraftig og så må vi skape det.

Gjennom tro på muligheter og nye løsninger i fremtiden, vil de bli en realitet fortere enn vi aner.

Eckhart Tolle, som sees på som en spirituell nyreligiøs læremester er kanskje mer mainstream enn vi aner. På forsiden av hans webside www.eckharttolle.com står det: ”The world can only change from within”. Han kommer til Oslo Konserthus 5. november og deler sine tanker. Jeg skal dit, og lurer på om jeg finner ut om han på sin måte bekrefter det Jo Confino i The Guardian gir uttrykk for i artikken fra 28. oktober i år: ”Changing mindsets is key to preventing social and environmental disaster«.

Vi kommer ikke til å forandre verden til det bedre ved å gjøre mer av det samme eller ved å være konservative tenkere. Vi må tenke nytt og og ha visjoner om en bedre virkelighet. Først da kan vi få inspirasjon til innovasjoner og endringer som gir de virkelige endringene.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s