UNILEVER – CSR-ekspertenes våte drøm

Unilever, en av verdens største bedrifter og produsent av en rekke forbrukerprodukter, er i CSR-kretser anerkjent for sitt seriøse og ambisiøse CSR-arbeid. Sjefen Paul Polman er sett på som en guru og deres CSR-strategi, Living Plan, ble lansert i november 2010 til stor oppmerksomhet. Planen var annerledes enn det meste vi så langt hadde sett. De tok ansvar ikke bare for egen virksomhet, men for hele verdikjeden (underleverandører, distributører) og ikke minst for hvilken effekt produktene deres har på kundene og forbrukerne.

Målet var klart uttalt. UNILEVER har størrelsen, kompetansen og muligheten til å bidra til en bedre verden. Her er de tre overordnede målene (som igjen har en rekke undermål):

  1. Hjelpe mer enn en milliard mennesker til å ta grep for å bedre egen helse.
  2. 100 prosent av jordbruksartikler skulle produseres bærekraftig.
  3. Halvere produktenes miljømessige fotavtrykk gjennom hele verdikjeden.

Men hvordan har det gått?

UNILEVER har nå lansert sin andre statusrapport fra arbeidet frem mot 2020. Man kan laste ned en omfattende PDF-rapport fra nettet, og på weben deres ligger et sammendrag. Alle målområdene evalueres ved et enkelt kodesystem:

Skjermbilde 2013-04-25 kl. 14.56.53

Det er imponerende lesning. De rapporterer om at de er «on plan» med å redusert diaré,  andel mennesker som har begynt å vaske hendene skikkelig, om en Dove-kampanje som har blitt en «movement» i verden for naturlig skjønnhet, for god økning i andel varer som er produsert på en bærekratig måte, sterk reduksjon i CO2-utslipp og mye mer.

 

Amahn SinghCSR-ekspert i CSR Wire har intervjuet UNILEVERs Market and communication chief Keith Weed om arbeidet og ambisjonene:

Har innrømmer at det er utfordrende. Fremfor alt krever slike ambisiøse mål partnerskap og samarbeid med andre bedrifter, med myndigheter og frivillige organisasjoner. Og endring av forbrukeres vaner er det vanskeligste. Samtidig understreker han at satsningen krever en total kulturendring og endring i måten de selv tenker på og operer på:

«The idea that it isn’t just about the footprint of your facilities…we have to think all the way through the lifecycle of a Unilever sustainable living planproduct from consumer to facilities to sourcing to the impact of key productions. The Unilever Sustainable Living Plan guides our direction».

Og det gir forretningsmessige resultater (samfunnsansvar lønner seg!). I intervjuet forteller han om den populære såpen Lifebouy, som ble rebranded i 2010 for også å ha en sosial dimensjon:

«[We went] from selling soap to encouraging people to wash their hands – and wash them correctly. And our efforts have resulted in double-digit growth over the last three years – and reaching millions with our Handwashing campaign. It’s proving the coherence of our strategy of combining social impact with business growth instead of just a sales goal,»

Om du ikke har tittet på UNILEVERs Living Plan enda, vil jeg anbefale en titt. Det er inspirerende og imponerende.

Jeg er fullt klar over at det ikke er noen norske virksomheter som er i nærheten til å ha de samme mulighetene for «impact» som UNILEVER har og at mange av grepene er helt umulig for norske selskaper, men mange kan gjøre endel av de samme typen grepene og bidra til en positiv effekt både for samfunnet, miljøet og for egen lønnsomhet. Men dét krever en strategisk tilnærming, fokus på vesentlighet, tydelig ledelse, verdiforankring og forretningsmessig integrering.

Dette er strategisk samfunnsansvar i praksis og det vi i GoodBusiness er opptatt av å inspirere til hos våre kunder.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s