Det handler om tillit

9. april la Dinamo PR la frem de norske resultatene av Edelman Trust barometeret i samarbeid med Markedshøyskolen.

Berly Lund Grønning, leder i Trust-lansering (3 of 10)-1Dinamo PR ønsket velkommen til lansering av den 3 norske tillits barometeret. Edelman Trust Barometer er en internasjonal måling av publikums tillit til næringsliv, media, offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner som gjennomføres i 27 land.

Trust-lansering (4 of 10)

Laurence Evans presenterte funnene

Laurence Evans fra Edelman, Dinamo PRs internasjonale samarbeidspartner, ga en innsiktsfull presentasjon og sammenlignet resulatetene fra Norge med de internasjonale resultatene.

Her er et kort resymé av det jeg fant mest interessant.Tillit har målbare effekter for virksomheter:

Skjermbilde 2013-04-09 kl. 15.42.41

Tillitsnivået i Norge er relativt lavt. Gjennomsnittlig tillitsnivå er på 50% i Norge, mens det globale snittet er på 57%. Det er bare Polen, Irland, Spania og Tyrkia av Europeiske land som har lavere gjennomsnittlig tillit.

Det er særlig tillit til næringslivet og media som drar det norske nivået nedover, men også tillit til NGOer (frivillige organisasjoner) er lavere.

Skjermbilde 2013-04-09 kl. 15.55.30

Og hva er det som skaper tillit (tillitsdrivere)?

Skjermbilde 2013-04-09 kl. 15.56.43

De norske resultatene var i stor grad sammenfallende med de internasjonale over, med ett viktig unntak: i Norge vektlegger vi at bedriften behandler sine ansatte godt som aller viktigst som grunnlag for vår tillit.

Nesten hele listen med tillitsdrivere over er områder som inngår i arbeid med samfunnsansvar. Og det gir jo mening. I CSR-sammenheng snakker vi ofte om at bedrifter må sikre sin ”Licence to operate”. De må opptre slik at de gjør seg fortjent til vår tillit og dermed har legitimitet i samfunnet. Manglende ansvarlighet slår rett inn på redusert tillit.

Edelman Trust barometeret viste at kun 6% av de spurte mente at norsk næringsliv løser sosiale problemer, 9% av de opptrer etisk og moralsk og at de forteller sannheten. Det har vært et stort skift internasjonalt fortalte Evans, fra tillit til store brands, celebre CEOer og aksjekurser, til nå vektlegging av produkters nytte og egenskaper og hvordan selskaper behandler kunder og ansatte. Det nytter ikke lenger med store ord og fluffy kampanjer, man må opptre og handle hederlig, engasjere kunder og ansatte og være åpen skal man nyte tillit.

Evans avsluttet med 7 tips til norske ledere:

  1. Gå i partnerskap med myndigheter der det er relevant
  2. Bygg tillit innenfra og ut
  3. Engasjer publikum og kunder med temaer som passer virksomheten
  4. Bruk Norge som merkenavn internasjonelt (Norge nyter stor tillit internasjonalt i hht undersøkelsen)
  5. Fokuser på teknologi og innovasjon (positiv assosiasjon)
  6. Benytt eksperter, kunder og media for å skape troverdighet og kommunikasjon.
  7. Fokuser på riktig produkt, hensikt og samfunnsengasjement.

Jeg hadde gleden av å få være med i panelet som diskuterte tillit til norsk næringsliv i forbindelse med lanseringen.

Paneldebatt med Nils Apeland, Hilde Haugsgjerd, Helge Skirbekk, leder at Agnar Kaarbø.

Paneldebatt med Nils Apeland, Kjersti Fløgstad, Hilde Haugsgjerd, Helge Skirbekk, ledet av Agnar Kaarbø.

Mange interessante temaer ble diskutert, blant annet hvorfor nordmenn i så stor grad har lavere tillit til alle sektorer med unntak av det offentlige. Er næringsliv, media og frivillige organisasjonene mindre tillitsverdige i Norge, eller er Nordmenn bare mer kritiske? Haugsgjerd fra Aftenposten satt det i et interessant historisk perspektiv.

I hvilken grad vi opplever at bedriften ivaretar de ulike interessentenes interesser påvirker også tilliten. Ulike ekempler på at man ved kryssende interesser ser ut til å falle ned på å ivareta ledelsen og eiernes interesser først og fremst ble diskutert. Dette er i utakt med økende forventning til at næringslivet skal tjene menneskene og ikke motsatt at mennesker skal tjene næringslivet. Vi er i økende grad kritiske. Redusert tillit kan bli resultatet, og panelet var enige om at det kan koste virksomhetene dyrt.

Det oppsiktsvekkende store gapet mellom tillit til en sektor og tillit til lederne i samme sektor, ble forklart med at tillit først og fremst skapes i det personlige møtet mellom kunden og de ansatte/representanter. Evans poeng om å bygge tillit innenfra og ut, gir derfor stor mening.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s