Jippi for norsk dagligvarehandel!

Overvekt er en av vår tids største helseproblemer i følge WHO. Forebygging av fedme er en av de viktigste helsetiltak i følge en norsk helseundersøkelse fra 2011.

Helsemyndighetene har da også vært ute med mange forslag og tiltak som nøkkelhullsmerking og forbud mot reklame rettet mot barn for usunne produkter. Ikke alle har vært like positivt mottatt fra dagligvarehandelen og matvareindustrien.

Samfunnsansvar handler om å forhindre eller redusere skade ved sin virksomhet. Men samfunnsansvar handler også om å bruke sine ressurser og muligheter til å bidra til å løse samfunnsproblemer. 

Dagligvarehandlen og matvareindustrien har selvsagt ikke ansvaret for overvekt og fedme, men mye usunn ferdigvare og halvfabrikata, mye tilsatt sukker, salt og fett for å gjøre maten mer smakfull og holdbar samt fristene 3 for 2 tilbud på usunne matvarer, har utvilsomt bidratt. I Norge som internasjonalt.

Ansporet og anført av Michelle Obama har mange store amerikanske kjeder tatt opp hansken og jobber for å produsere og selge mat som inneholder mindre sukker, salt og fett. Marks & Spencer og Sainsbury´s blant flere i UK har gått høyt på banen for å sikre sunnere mat til kundene for å nevne noen. Det er uvisst, men jeg antar at disse internasjonale trendene inspirerte Stein Erik Hagen i Davos tidligere i år og fikk ham til  å love sunnere produkter fra Orkla. Han gikk offensivt ut og lovte å kutte 500 tonn fett, åpenbart uten srlig ryggdekning i ledelsen hjemme.

Ensom svale gjør ingen sommer heter det. Men Hagen er ikke alene. Det er lenge siden fristende sjokolade, søtsaker og is ble fjernet fra kasseområdene. Kiwi har lenge satt fokus på sunn mat med sitt momskutt på frukt og grønt, som senere er fulgt opp av momskutt på nøkkelhull og økologiske varer.

Meny begynte i høst med et sympatisk 3 for 2 på sunne middagsvarer og grønnsaker. Nå slår kjeden til igjen med serien Jippi, en serie sunnere produkter som barn liker. Da jeg kom i butikken i dag ble jeg møtt av denne kampanjen som dominerte hele inngangen:

Bilde

”Vi vet det kan være en utfordring å få barn til å spise sunnere” sier kampanjen. «Derfor lanserer vi JIPPI, en serie sunnere produkter som barn liker.»

Sett fra mitt perspektiv, er dette et meget bra og samfunnsansvarlig tiltak fra Meny. At kjeden også selv kan komme til å tjene på det, gjør ikke tiltaket mindre positivt etter min mening. Tvert i mot, det gjør det bare enda bedre, for da kan tiltaket bli levedyktig og vokse. Som lesere av denne bloggen vet, er jeg alltid på jakt etter vinn-vinn situasjoner når det gjelder samfunnsansvar. I skjæringspunktet mellom samfunnsbehov og forretningsmuligheter ligger de store og interessante muligheten for samfunnet og for bedriften.

Meny følger opp med å oppfordre ansatte til å spise og leve sunnere også. Det kan vi seere med følge med på gjennom serien på TV2.

Dette er bra samfunnsansvar! Jeg heier og håper flere ser at samfunnsansvar kan være lønnsomt og det kan og bør være å gå foran, informere, bidra til bedre adferd og skape bedre eller sunnere behov, ikke vente til myndigheter eller forbrukerne krever eller kritikken tar en.

Kudos til Norgesgruppen og Meny.

(Og når vil vi se at kosmetikkindustrien følger etter?)

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Cases og merket , , , , , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s