To nye kjemikalier på verstingelista

To nye kjemikalier er oppført på verstinglista. «Stoffene D4 og TCEP finnes i mange vanlige forbrukerprodukter som kosmetikk, maling, impregneringsmidler og tekstiler. Det er godt dokumentert at begge stoffene brytes svært sakte ned i miljøet. Fordi de hoper seg opp i næringskjeden, kan stoffene til slutt ende opp i maten vi spiser. Både D4 og TCEP kan skade forplantningsevnen til mennesker.» skriver Klif.

Inneholder produktene farlige kjemikalier?

Inneholder produktene farlige kjemikalier?

At de er ført opp på verstingelisten, betyr ikke at de er forbudt, men at myndighetene vil bruke flere virkemidler til å kontrollere bruken. Her er hele prioriteringslisten.

Godt samfunnsansvar er at produsenter tar dette mer på alvor og legger et «førevar»-prinsipp til grunn og ikke venter til all mulig forskning og miljømyndigheter endelig erklærer at skumle stoffer faktisk ER farlig. Utvikling av nye stoffer går så raskt at det kan være vanskelig for miljømyndigheter å følge med. Dessuten er det ikke enkelt å si noe om langtidseffekter – før etter lang tid. Mange forbrukere og organisasjoner er bekymret, men det ser ikke ut til at så mange produsenter virkelig driver intensiv forskning for å unngå stoffer som uroer endel av oss og være føre var. Norge følger EUs Vitenskapskomité sine anbefalinger. Det innebærer at forskere må påvise at et stoff er farlig før det handles.

Det som uroer, er at det også finnes tunge lobbyister som har store økonomiske interesser i ulike kjemikalier og stoffer og som går langt for å motbevise negative effekter. Særlig i USA har det vært mye fokus på at de forsøker å motbevise eller tåkelegge fakta for å unngå svartelisting og forbud.  Er det grunn til å tro at det er veldig annerledes her og i Europa? Det tok for eksempel altfor lang tid før tobakk ble erklært farlig. Har vi lært?

12. november hadde Mala Wang-Naveen et godt innlegg i Aftenposten om hormoner i kremer.  Oppfordringen var å bruke Forbrukerrådets hormon-app for å sjekke innholdet i kremer og shampoer. Forleden så jeg en annonse for Gimle Parfymeri som erklærte at de var paraben-fri sone og at de fører økologiske skjønnhets-produkter. Jeg har lenge lurt på når et slikt konsept skulle komme til Norge. Noe begyner å skje. Jeg håper forbrukerne vil støtte opp.

Klif har laget en interaktiv forklaring på hva som skjer med kjemikaliene. Det er en bra start på forbrukerinformasjon om farglige kjemikalier, men jeg synes den var ganske overflatisk og ga lite reell informasjon. Den anbefaler bl a å velge riktige produkter for å sikre at barna og en selv ikke får i seg farlige stoffer, uten at den sier noe om hva som er farlig, eller hvilke produkter man må styre unna. Jeg håper forklaringen vil videreutvikles til å bli litt mer nyttig.

Og sist, men ikke minst, så håper jeg all industri vil legge opp til en mer ansvarlig praksis!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s