Når visjonen er seg selv nok

Kan en bedrift påberope seg å ta samfunnsansvar på alvor hvis visjonen ikke peker i den retningen?

Nei, mener jeg. Ekte, ordentlig og strategisk samfunnsansvar, CSR 2.0, bærekraft eller hva vi skal kalle det, handler om måten man driver virksomheten på slik at man både tjener penger og bidrar til miljø og menneskers positive utvikling. Det handler om at ledelsen definerer hva slags bedrift man er, hvilke verdier man står for, hvordan man ser sitt ansvar og hvilke spor ønsker å etterlate. Hvis visjonen ikke sier noe om dette, er det lite trolig at uttalte samfunnsansvars strategier stikker særlig dypt.

Puma er et godt eksempel til etterfølgelse. Følgende er klippet fra innledningen i Pumas årsrapport. Kapittelet ”Our Principles” starter med følgede:

“PUMAVision provides our company, our employees and all of our stakeholders with the 4Keys – Fair, Honest, Positive, and Creative. These 4Keys act as a compass that always keeps us true to our vision of a better world – guiding all of our decisions, actions, processes and practices. We use the 4Keys as a tool, which means always doing our best to be Fair, Honest, Positive and Creative in everything we do. We measure our thinking, our decisions, our actions and our processes against these principles by asking our- selves if what we are doing is Fair, Honest, Positive and Creative. Making PUMA work for us and for the world in which we operate – across our workplaces in so many countries – means using the 4Keys every day and in all that we do.”

Litt senere I rapporten etter å ha presentert aksjeutviklingen, kommer et kapittel om visjoner. Det starter slik:

“We At Puma Have a Vision. PUMAVision. A vision of a better world. A world that is safer, more peaceful and more creative than the world we know to- day. PUMA as a leading company within the Sportlifestyle industry has the opportunity and the responsibility to contribute to a bet- ter world for the generations to come.”

Jaja. Fine ord. Men er det noe mer, kan du kanskje spørre.

Mye tyder på at dette er mye mer enn fine ord. Puma har iverksatt en rekke gjennomgripende strategiske tiltak for å sette visjonen ut i livet. Og de demonstrerer vilje til ærlighet (som er en av verdiene) ved også å offentliggjøre et integrert regnskap for sin virksomhet.

Det betyr at Puma legger frem sitt økonomiske resultat så vel som den kostnaden materialer, produksjon, distribusjon og markedsføring har på miljø (og mennesker). For Pumas del ble det i for 2010 beregnet at denne kostnaden var på 145 millioner Euro. Det er omtrent 50% av overskuddet det samme året. Mesteparten av kostnadene oppsto i produksjonsleddene.

Styreformannen i Puma, Jochen Zeitz uttalte:  “The unprecedented PUMA Environmental Profit and Loss Account has been indispensible for us to realize the immense value of nature’s services that are currently being taken for granted but without which companies could not sustain themselves.”

Det er det som er forskjellen. Mange innser at virksomheten de driver har en stor pris for miljøet og samfunnet rundt oss, ikke minst for kommende generasjoner, men få tar det inn over seg i så stor grad at de tar ansvar og gjør noe fundamentalt med det.

På tide med nye visjoner og nye strategier som omfavner verden vi lever i. På tide å få temaet reelt sett opp på dagsorden i styrerommene! 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s