Har samfunnsansvar gått ut på dato?

I går hadde jeg et kaffemøte med Annicken Rød, Corprorate Rebel og etablerer av Corporate Spring. En utrolig dame!  Annicken har som mål å transformere arbeidslivet, få frem medarbeideres engasjement og utløse deres lidenskap, ved å hjelpe dem å finne meningen med jobben og selskapet – rive ned gjerdene og byråkratiet og heller fokusere på verdier og «hvorfor er jeg her». Slik presenterer hun seg selv på tvitter: «Founder & Evangelist, Corporate Spring. Cultural passionist, global inspirateur, corporate rebel, public speaker and (apparently) Duracell Energizer Bunny»

Hun har ordene i behold – en skikkeig inspirator! Du kan nok ikke møte med Annicken uten å få varig mén. Jeg fikk mye å tenke på. Ikke minst hva jeg selv forsøker å få til.

«Samfunnsansvar er jo ikke et veldig inspirerende ord», sa Annicken.

Helt enig; samfunnsansvar høres beklemmende ut. Ansvar for hva? Samfunnsansvar kan for mange høres ut som noe som ikke har med kjernevirksomheten å gjøre, men noe man blir pålagt å gjøre utenfor seg selv. Og enda verre;  mange assosierer samfunnsansvar med PR og skryt. Så derfor er mange er svært skeptiske til «samfunnsansvar».

«Perception is everything» pleide vi å si i Bates da jeg jobbet der som konsulent på slutten av 90-tallet. Og det er helt riktig. Det hjelper ikke hva du egentlig mener, så lenge assosiajoner og oppfattelsen hos mottakeren er en helt annen.

Det er jo et paradoks. Det jeg egentlig prøver å få til, er alt annet enn det mange assosierer samfunnsnasvar med. Jeg brenner for å få bedrifter til å ta tak i hva de står for, hvilke spor DE ønsker å etterlate. For meg er konseptet samfunnsansvar følgende: verdier, sosial innovasjon, langsiktighet, bærekraft og ansvarlighet.

Det handler om bedriftens evne og vilje til å se på seg selv og hvilken påvirkning den har på samfunnet. Finne potensiale bedriften har til å være en positiv drivkraft mot et bedre og mer ansvarlig samfunn – og samtidig tjene penger, basert på bedriftens virksomhet, unike egenskaper, styrker og verdier.

Jeg er overbevist om at de aller fleste mennesker – også ledere – ønsker å jobbe et sted som har en større agenda enn bare å tjene penger, som er meningsfullt og positivt. Jeg bruker ofte et utsagn fra Peter Drucker:

Profit for a company is like oxygen for a person. If you don´t have enough of it, you´re out of the game. But if you think your life is about breathing, you´re really missing something.

Jeg er overbevist om at mange virksomheter går glipp av noe vesentlig. De jobber reklameaktig med verdier – uten at det får fnugg av påvirkning på hvordan de grunnleggende oppfører seg, hva de skaper og hvordan de gjør det. Og dermed går de glipp av veldig mye, ikke minst våre hjerter – og kundenes, de ansatte, jobb-søkeres , investorers generelle støtte og heiarop. Om ikke alle er der helt enda, bare vent til Generasjon Y virkelig kommer på banen!

De bedriftene som ikke har forstått at samfunnet og verden vi lever i er i ferd med å endre seg fundamentalt, kommer til å tape i fremtidens konkurranse.

Dette er kjernen i «samfunnsansvar» for meg. På tide å omformulere og bruke nye og andre ord for å bli forstått og skape engasjement?

Jeg har startet med å oppdatere LinkedIn-profilen min:

«I want businesses to see the potential within the concept of corporate sustainability and responsibility. I believe we all have the possibility (and responsibility) to contribute to the welfare of all including future generations. There is a shift of expectations among many stakeholders that cannot be ignored. People want to connect to companies that behave truly responsible.

The winners of the future, are those that realizes this and take a strategic look at their business and how it can have a more positive impact on the greater society. The upside is awesome. There is no contradiction between sustainability and profitability, given we look for the opportunities.

In the end it´s about values. What does your company stand for?

I have more than 25 years of management, development, strategic business planning, communication, branding, marketing, and consulting experience. I believe my experience is a good background to help creating sustainable, progressive change for business, that is value based and integrated into the operation.

I was the Executive Director for UNICEF Norway for 11 years, and had the joy of increasing our support to UNICEFs important work for children of the world with more than 10-folds, as we during this period experienced a really nice growth of supporters and private funding.»

Hva mener du? Er samfunnsansvar som begrep gått ut på dato?

Har du forslag, ideer og tanker til ord, vendinger, begreper etc mottas de med takk!!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s