En selvmotsigelse: Uzbekistan og bedrifters samfunnsansvar

Har du ikke hørt om Uzbekistan før, har du sikkert fått med deg en del ny viten de siste dagene. DN skriver at Baksaas i Telenors må forklare seg for styret ang Vimpelcom investeringer i diktaturstaten.  Telenor er medeier i Vimpelcom. TeliaSonera er under politietterforskning for sine investeringer i diktaturstaten.

Islam Karimov Bilde: Wikipedia

Islam Karimov, Foto Wikipedia

Omfattende korrupsjon og menneskerettighetsbrudd er vanlige problemer i diktaturet som styres av president Islam Karimov. Min oppfatning er at det er nærmest umulig å være involvert i business i Uzbekistan uten å bli kritisert for å bidra til korrupsjon eller menneskerettighetsbrudd. komme i trøbbel.

Første gang jeg hørte om Uzbekistan var for en del år siden mens jeg jobbet som generalsekretær i UNICEF Norge. Uzbekistan var nemlig en av verstingene med hensyn til tvangsarbeid og barnearbeid i bomullsindustrien. I 2000 antok UNICEF at 23% av barna i alderen mellom 5 og 15 år var involvert i bomullsplukking. Barns arbeid var satt i system  med myndighetenes velsignelse, for bomull er an av landets og diktaturets viktigste eksportartikler. De siste årene har myndigheten halvhjertet sagt at de forbyr barn under 15 år å plukke bomull, men forbudet følges ikke så veldig aktivt opp.

I august i år sa presidenten igjen at barn ikke skulle arbeide med innhøsting av bomull. Likevel rapporterte BBC om at barn og ungdom kjøres i busser fra skolene ut på markene for å plukke bomull. Andre rapporterer om at arbeidet voktes av bevæpnede vakter og at kravene til arbeidslengde og mengde er grusomme. Mye av inntektene går til diktaturet.

Barnearbeid og tvangsarbeid har i mange år vært et sensitivt og vanskelig tema. Myndighetene ønsket ikke å erkjenne problemet og viste liten vilje til å gjøre noe med dette. En rekke NGOer, aktivistgrupper og UNICEF med flere har i årevis jobbet på ulike måter med å påvirke myndighetenes praksis. Opplysningskampanjer, press kombinert med negativ medieeksponering for endel kjeder, har gjort at svært mange internasjonale konsern som Addidas, Gap, H&M Walmart og flere skrevet under på å boikotte bomull fra Uzbekistan inntil tvangsarbeid opphører.

Ja, man kan sikkert tjene penger på å gjøre business i Uzbekistan, men igjen er spørsmålet – vil vi tjene penger for enhver pris?

Bedrifters samfunnsansvar handler til syvende og sist om å verdier og holdninger som etterleves og gjennomsyrer all virksomhet og alle handlinger.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s