Er det mangel på samfunnsansvar av REC å legge ned virksomheten i Norge?

Det mener visst fylkesråd for næring Arve Knutsen (KrF) i Nordland i følge NRK. ”Selskapet er for lite opptatt av samfunnsansvar, de tenker kun profit” sier han til NRK

Jeg er uenig.

Samfunnsansvar handler om å være ansvarlig. Men ikke så ansvarlig på samfunnets vegne at det blir uansvarlig for helheten.

Solenergiselskapet har i løpet av det siste året lagt ned fabrikken i Narvik og Glomfjord, og over 700 REC-ansatte i Nordland har mistet jobben i følge NRK. 
Underleverandørene risikerer nå å tap 800 millioner kroner på grunn av konkursen REC. Dette er veldig trist. Det er trist at så mange har mistet jobben og at underleverandører kan tape så mye penger – og det er trist at solcelle-eventyret fortsetter utenfor Norges grenser.

Det er en kjensgjerning at fokus på kortsiktig profit og kvartalsrapporteringer fører til mange kortsiktige beslutninger som ikke nødvendigvis er de beste for samfunnet på lang sikt, kanskje ikke for bedriftene heller. Denne kritikken er i høyeste grad relevant i forhold til en del av de spektakulære eksemplene vi har sett på kortsiktig fokus på profitt og bonuser som har hatt dramatiske konsekvenser for samfunnet, og også til slutt for mange bedrifter (Enron og Lehman Brothers som de aller verste). Men gjelder det for REC?

Prisen på solceller har falt dramatisk de siste årene. Ingen vil kjøpe paneler til den prisen det koster å produsere dem i Norge. Bransjen sliter med mye gjeld og overkapasitet. Det er som Paul Chaffey skriver på www.energiogklima.no  «..Derfor er det kanskje slik at det vi nå opplever er solenergiens dotcom-fase, en periode der markedet er i vekst, men optimismen på kort sikt har ført til overetablering og noen bedrifter må vekk fordi de ikke er bærekraftige. Ut av denne kreative destruksjonen, med konkurser og nedleggelser, vil det vokse frem en sunn og langt mer lønnsom industri som vil bidra til å omforme verdens energiproduksjon.»

Det skal verden være glad for. Prisen på energi fra solcelle begynner å bli så lav at den kan bli et reelt alternativ til forurensende energikilder som olje, kull og gass.

REC var med på å starte eventyret. Virksomheten i Norge er dessverre ikke konkurransedyktig, og videre drift ville måtte foregå på andres regning. Hvem er de andre, aksjonærene, andre REC-fabrikker eller Staten?

Jeg kan ikke se at noen av alternativene er bærekraftige. Jeg tror på ledelsen i REC når de sier de er oppriktig lei for at de ikke kan fortsette i Norge. Jeg håper de vil klare å være med videre i utvikling av solcellemarkedet. Det er etter mine begreper ekte samfunnsansvar.

Hører gjerne andre argumenter.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s