Push-up for småjenter – hvem har ansvaret?

9. juli skrev VG om butikker som selger push up bikinier til små jenter.  Seksualisering av barndommen og produsentenes ansvar, sier Press – Redd Barna ungdom. Sjokkerende at det finnes marked for slike plagg sier Sonia Huanca i minMote. Unødvendig og uheldig. Butikkinnehaverne forsvarer seg med at kundene vil ha det, ellers ville de ikke tatt det inn.

Skal man som næringsdrivende kun tenke på hva som selger så lenge det er lovlig eller bør man gjøre andre vurderinger? Skal bedrifter være formyndere og passe på moral og etikk? Er det manglende samfunnsansvar å selge slike plagg? Og hvor går grensen? Er det ok å selge bikinioverdeler til jenter på ett år, mens overdeler som er polstret for å illudere bryster er forkastelig?

Problemstillingen er interessant fra et samfunnsansvarsperspektiv. Å ta samfunnsansvar handler om å hindre at virksomheten gjør skade direkte eller indirekte.

Hva man mener er skadelig og hvor langt den enkelte bedrift ønsker å se at sitt ansvar går, er et spørsmål ledelsen i den enkelte bedrift må vurdere.  De bør også spørre seg om hva deres interessenter mener og tenker.

Det er dette som gjør samfunnsansvar interessant, men også vanskelig. Det handler i stor grad om holdninger og verdier. Derfor finnes det ingen egentlig facit. Men det finnes normer og forventninger på hva som er akseptabelt og disse endrer seg over tid.  UNs Global Compact, UNICEF og Redd Barna kom i våres med prinsipper for næringslivet i forhold til barn. Disse prinsippene er viktige og de bidrar ikke minst til å øke bevisstheten om hvordan bedriftens produksjon, produkter, markedsføring og tilstedeværelse påvirker barn.

Det er ikke ulovlig å selge push-up bikinier til små jenter. Det kommer det helt sikkert aldri til å bli heller. Det finnes  åpenbart et marked. Om bedriften ønsker tilby slike produkter, blir derfor en vurdering hver enkelt kjede må ta. Om bedriften er opptatt av å være en ansvarlig aktør, bør den som minimum ha tenkt gjennom konsekvensene av sine produkter og sin markedsføring. Så får vi forbrukere forholde oss til deres valg. For mange av oss vil det gjøre noe med hvordan vi oppfatter bedriftens etikk, hva slags profil og omdømme de får. Jeg ble skikkelig skuffet og min positive holdning til Abercrombie & Fitch endret seg dramatisk i fjor da jeg fikk høre at de solgte slike push-up behåer til småjenter. Jeg vil nok ikke legge turen innom neste gang jeg er i London.

Seksualisering av barndommen er etter mine begreper forkastelig, trist og dessuten helt unødvendig. Personlig synes jeg næringslivet, media og musikkbransjen har en viktig rolle og et stort ansvar for hvilke holdninger de skaper hos barn og for å beskytte barndommen. Det er disse som i stor grad bidrar til å flytte grenser. Vi bør jobbe for økt bevissthet rundt hvilke grenser man flytter og hvorfor.

Det betyr ikke at vi foreldre er fritatt fra å tenke og gjøre det som vi mener er riktig. Vi har faktisk det største ansvaret for å sette ned foten og gjøre det vi mener er rett og riktig. Vi trenger ikke å kjøpe bikini til ett-åringen, eller gjøre andre dumme ting som ikke er bra for barna.  Men noen ganger må jeg si at jeg lurer på hva folk tenker med.

Forrige uke kom jeg over denne YouTube-videoen med en liten gutt som rapper «Booty Pop» mens halvvoksne jenter danser rundt ham, dvs vi ser mest rumper og pupper. I følge Huffingtonpost hadde et foreldrepar fått laget videoen for de ønsket at sønnen Albert på 6 år skulle få en rappe-karriere. Morsomt? Søtt? Sykt mener jeg. Er det mer ok fordi det er en gutt? Om det hadde vært en 6 årig jente med unge gutter rundt, ville vi neppe vært i tvil?

Reklame

1 tanke på “Push-up for småjenter – hvem har ansvaret?

  1. Tilbaketråkk: Mote er ikke bare vakkert | Kjersti Fløgstad GoodBusiness Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s