TELENOR bedre enn sitt rykte?

I dag er Telenor på plass i London. De er nominert til 2 priser under Ethical Corporation Awards 2012.

Fortjent? Priser og rankinger kan være så mangt og sier langt fra alltid sannheten. Fremdeles assosierer mange her hjemme Telenor med skandalen i Bangladesh i 2008 og andre små og store hendelser. Men Bangladesh-skandalen ble en vekker for Telenor, og hjalp dem videre. Nå er de blitt svært dyktige og skikkelige på samfunnsansvar. Det er lagt merke til og anerkjent ute.

Telenor ser på CR (Corporate Responsibility) som som en integrert del av sin virksomhet med mål om å skape verdi både for samfunnet og Telenor. Dette gjør de gjennom:

  1. Extending the benefits of mobile communications. At de bidrar til å skape langsiktig verdiskaping for samfunnet og bedriften gjennom tjenester og prosjekter der mobilkommunikasjon skaper muligheter og utvikling.
  2. Responsible business Det viktigste er at det de gjør i sine virksomhetsområder er ansvarlig forretningspraksis tuftet på deres kjerneverdier. .

De på nominert til priser i kategoriene ’Best Corporate-NGO Partnership’ og ’ Sustainability Commercialised’ i dag. De ansees altså fra Ethical Corporation og juryen som har vurdert en rekke ulike selskaper å ligge helt i verdenstoppen på disse to områdene. Hvorfor?

Telenor har mobilvirksomhet i 11 land (Norden, sentral og øst Europa samt Asia). De har til sammen 140 millioner abonnenter. Utfordringene de møter i alle disse markedene er enorme. I alle markeder og alle disse situasjonene må Telenor ha kontroll på egen, men også på leverandører og nære samarbeidspartneres virksomhet i forhold til arbeidstakerforhold, forurensning og miljøbelastning, hederlig forretningspraksis og korrupsjon, forbrukerspørsmål og hvordan deres virksomhet bidrar til lokalmiljø og dets utvikling.

Det er opplagt ingen liten oppgave i så mange land med så ulik kultur og i en bransje som er i så sterk vekst og endring. Det er ingen grunn til å tro at de har full kontroll, men likevel ganske imponerende å se hva Telenor faktisk gjør med dette, både på hovedkontoret i Telenor Group, men også i hvert enkelt land.

Telenors CR-avdeling pleier alltid å snakke om CR som en integrert del av sin virksomhet. Det betyr at de forsøker å se etter hvordan samfunnsansvarlig praksis kan være en del av produkter, tjenester og prosesser. Det naturlige spørsmålet dersom man tenker slik, er å spørre seg hvordan kan vi drive vår virksomhet slik at vi skaper verdi både for oss selv og for samfunnet?

I dette perspektivet trekker Telenor frem at kjernen i deres virksomhet, i seg selv er en samfunnsnyttig tjeneste. Professor Jeffrey Sachs ved Colombia University er enig: ”The cell phone is the single most transformative technology for development”. Telenors aktiviteter i Bangladesh, India og Pakistan er uten tvil tuftet på at Telenors primære mål er å tjene penger, men samtidig bidrar tjenestene kraftig til landenes utvikling.  Når Telenor også har bidratt til å inkorporere muligheten for å utvide med andre tjenester som bank og betalingsformidling over mobil, legger det grunnlag for ytterligere økonomisk vekst i land som ikke har banktjenester tilgjengelig for alle.  Når smartmobilen og egne tilpassede løsninger gjør folk i stand til å få dialog med helsevesenet, kan mobilen (og Telenor) gjøre stor forskjell for befolkningen i et land som har 40.000 innbyggere pr lege (i Norge har vi i følge Legeforeningen 246 innbyggere pr lege).

Men utfordringer og fallgruber er mange. Manglende kontroll over arbeidstaker forhold og hvordan menneskerettigheter ble ivaretatt hos underleverandører var for eksempel utgangspunktet for Bangladesh-skandalen. Fra å nøye seg med erklæringer som alle leverandører skrev under på, krever nå Telenor at alle leverandører  skriver under på mer detaljerte Supplier Conduct Principles, forsikrer seg om at de har forstått hva de innebærer, gjennomfører inspeksjoner (i 2011 ble det gjennomført 2397 anmeldte og uanmeldte inspeksjoner) hos de viktigste leverandørene og gjennomfører kursing for leverandører i HMS-arbeidet. Utgangspunktet er kontinuerlig forbedring. I tillegg har Telenor vært opptatt av å bidra til kampen mot barnearbeid på et mer generelt nivå i Bangladesh, både ved å støtte opplysningskampanjer og ved å støtte programmer som gir gatebarn og barnearbeidere i Bangladesh skolegang og nye fremtidsutsikter.

Mobilteknologi og internett byr, til tross for at det er en stor fordel for samfunnet, også på store samfunnsmessige problemer som spredning av barneporno og mobbing på nett og over telefon. Skadelige effekter av stråling fra mobiltelefoner er også en bekymring. Er det Telenors ansvar å gjøre noe med dette? Det kommer vel an på hva slags perspektiv man har. I et utviklet CSR-perspektiv vil svaret være ja. Enhver bedrift må søke å sikre at dens produkter og virksomhet ikke gjøre skade på mennesker, miljø og samfunn. Men her er det jo ikke Telenors produkter direkte som gjør skade? Det er kundenes bruk av tjenestene som gjør skade. Og Telenor produserer ikke selv mobiltelefoner. Likevel, bedriften bør søke å gjøre det den kan for bidra til at bruken av tjenestene ikke forårsaker skader. Telenor støtter dette synet og bidrar til ulike aktiviteter f eks her hjemme med sikte på å redusere slike uønskede effekter av nettbruk , blant annet gjennom et samarbeid med Røde Kors om digital mobbing som heter ”Bruk Hue” og ved å bidra til å utvikle filtre som stopper spredning av bilder av seksuell utnyttelse av barn på nettet.

Telenors sier selv: ”The telecom industry has the power to transform society, which is why corporate responsibility is an important part of how Telenor operates.” De har i stor grad satt handling bak ord. Les mer i deres Sustainability Report.

Telenors arbeid innenfor samfunnsansvar er etter min mening betydelig underkommunisert og lite forstått her hjemme. Det er synd. Vi har mye å lære av Telenor. Dessuten kunne vi kanskje vært stolte av at vi alle er medeiere i et selskap som er blant de beste i verden når det gjelder å være ansvarlig?

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Cases og merket , , , , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s