Produsert av flittige barnehender?

Fra tid til annen avsløres det at barn har vært involvert i produksjonen av et produkt. Det er mange næringsdrivendes store mareritt og noe alle ønsker å unngå. Ikke bare fordi det skaper mye negativ oppmerksomhet i media, og forbrukerne synes å like det dårlig, men også fordi de fleste oppfatter det som høyst uetisk. Barnearbeid som frarøver barna utdannelse og lek frarøver dem ikke bare barndommen, men muligheter for et fullverdig og godt liv.

Det er antatt av FN at 215 millioner barn i alderen 5-17 år arbeider, 115 millioner av dem under farlige forhold. De kan jobbe med alt fra å plukke søppel, pusse sko, være hushjelper, jobbe i fabrikker, i gruver, på jordene osv. Relevante bransjer for oss hvor det er høy risiko for at barn er involvert er jordbruk, gruvedrift, byggematerialer og tekstilindustrien. Land med stor fattigdom og dårlig beskyttelse likeså.

Alle bortsett fra to land i verden har signert Barnekonvensjonen. Artikkel 32 forplikter dem til å iverksette både legale og praktiske tiltak for å forhindre at barn jobber. Likevel skjer det ikke. Næringslivet må derfor selv ta ansvar og følge opp dersom man vil sikre seg mot at det har vært barn involvert i produksjonen av de varene de kjøper inn for eget bruk eller for salg.

En umulig oppgave?

Ikke helt. Det finnes metoder og tiltak som kan hjelpe deg å sikre deg mot at barn er involvert i produksjonen. Det hjelper ikke bare å stille formelle krav til din leverandør og tenke at du da har gjort ditt. Da kan du fort få en overraskelse. Du bør starte med å kartlegge hvor varene dine kommer fra og identifisere risikobildet, snakk med leverandører av varer der risiko for barnearbeid er tilstede og finn ut hvordan de jobber med problemstillingen. Om du ikke blir beroliget av svaret, bør du gå i dialog og i samarbeid med leverandøren diskutere løsninger og tiltak. Det å redusere antall leverandører kan være ett viktig tiltak.

UNICEF, Redd Barna og FN Global Compact lanserte tidligere i år ti nye prinsipper rettet mot næringslivet for å ivareta barns rettigheter. Retningslinjene både utfordrer og veileder bedrifter i hvordan de bedre kan integrere barns rettigheter i hele verdikjeden. Les mer her.


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s