SafeClean – Nyttig med samfunnsansvar for en liten bedrift.

I forbindelse med et oppdrag i Sogn og Fjordane ble jeg kjent med SafeClean, et selskap etablert av to grundere for 10 år siden med en visjon om å spesialisere seg på kjemiske renseoperasjoner både offshore og onshore. De har utviklet mobile enheter og utstyr for rengjøring i lukkede systemer. Alt farlig avfall blir fraktet til prosessanlegget i Høyanger, der det blir behandlet, kildesortert og kommer ut igjen som fullt kontrollerbart avfall. Metoden til SafeClean gir både stor miljøgevinst og betydelig redusert risiko for skade på mennesker og ytre miljø, og det hjelper oljeselskapene til å ta ansvar for miljø gjennom kontroll med avfall. Et klassisk eksempel på det Michael Porter kaller Creating Shared Value – uten at SafeClean selv kjente begrepet…

Nå har SafeClean også tatt tak i samfunnsansvar i et bredere perspektiv. Jeg ble nysgjerrig og spurte Terje Bosse Litsheim (ansvarlig for HR/CSR) hva som skulle til og hvordan et relativt lite firma har klart å ta tak i dette på en så systematisk måte.

Svaret var at det handler om mennesker og deres holdninger. Bedriften er en innovativ bedrift og det ligger i kulturen å lete etter forbedringer.  Da en av eierne og styrelederen hørte om samfunnsansvar i forbindelse med et  interessant initiativ for samfunnsansvar i Sogn ogFjordane i regi av bl a Innovasjon Norge, ga det umiddelbart mening. De så med en gang verdien av CSR/samfunnsansvar, et system som kunne løfte dem videre. Dermed ble det løftet inn i organisasjonen.

Med systematikken som konsulentene i Sogn og Fjordane benyttet i arbeid med samfunnsansvar, har de analysert alle relevante områder og identifisert forbedringsområder. Som leverandør til oljebransjen er SafeClean allerede svært gode på HMS. Kjerneproduktet er et miljøprodukt. Likevel sitter de nå med en ambisiøs aktivitetsplan som skal hjelpe dem videre og bli enda bedre på samfunnsansvar. Hva skal de gjøre mer av?

  1. De forsterker arbeidet med å utvikle enda mer miljøvennlige kjemikalier, samt metoder som løser utfordringer samtidig som de gir økt miljøgevinst.
  2. De ønsker å fokusere mer på og bli bedre i møte med mennesker (herunder kunder).
  3. Være mer aktive og jobbe enda mer med lokalmiljøet i Høyanger ikke minst for å trygge innbyggerne på at prosessene deres er trygge for lokalmiljøet.
  4. Ved en kommende etablering i Brasil, ønsker de å knytte seg til et prosjekt som kan bidra i lokalmiljøet og de vil benytte et antikorrupsjonsprogram.

”Nå jobber vi med å finne KPIer som vi kan måle arbeidet vårt i forhold til. Det viktige er å måle utvikling og fremgang og hvor flinke vi er til å oppfylle egne planer”, forteller Litsheim. ”Vi er en stolt bedrift og vi er stolte av det vi bidrar med utover å tjene penger. Det ønsker vi å forsterke ytterligere”, avslutter han.

Konklusjonen? Hva er det som skal til?

  1. Holdninger hos ledelsen
  2. Motivasjon for at dette er nyttig
  3. Systematisk og målrettet arbeid.

Så enkelt – og så vanskelig.

Reklame

1 tanke på “SafeClean – Nyttig med samfunnsansvar for en liten bedrift.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s