Patagonia: «Don´t buy this jacket!»

Patagonia er en av verdens beste selskaper innenfor CSR. Eieren, Chouinard har klare visjoner for selskapet og et stort engasjement for bærekraft, noe som har basis i hans kjærlighet til natur og friluftsliv. Wall Street Journal hadde en lang og interessant artikkel om Chouinard og hans filosofi fredag 27. april. Derfra har jeg klippet et lite, men veldig interessant avsnitt:

«….Han (Chouinard) gjennomgikk alt Patagonia gjorde, transporterte og  bearbeidet og besluttet å gjøre det hele mer ansvarlig. Han forandret materialer, byttet i 1996 fra konvensjonell til økologisk bomull, fordi det var mindre skadelig for miljøet selv om det i utgangspunktet tredoblet innkjøpskostnadene. Han skapte fleecejakker laget utelukkende av resirkulerte brusflasker. Han lovet å lage produkter holdbare nok og tidløs nok til at folk kunne erstatte dem sjeldnere og dermed redusere avfall. Han la «The Footprint Chronicles» ut på Patagonia hjemmeside med uttømmende informasjon om miljøskadene fra sitt eget selskap. Han tar nå ansvar for hvert plagg Patagonia noensinne har solgt og lover enten å erstatte det hvis kunden er misfornøyd, reparere det (for en rimelig avgift), hjelpe med å videreselge det (Patagonia bidrar til formidling av brukte klær på sine nettsider), eller resirkulere det når det ikke lenger er brukbart.

Annonsen, «Don´t buy this Jacket» er legendarisk.

Det er oppsiktsvekkende. Det er ikke vanlig å se en bedrift oppfordre kundene til å kjøpe mindre av dens produkter.
Men det er heller ingen tvil om at denne holdningen også er god merkevarebygging for Patagonia, så kanskje det lønner seg likevel?
Inspirerende? Du kan lese hele artikkelen fra WallStreetJournal om Patagonia og Chouinard her.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Cases og merket , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er partner og strategisk rådgiver innenfor samfunnsansvar og etikk. Jeg elsker å hjelpe virksomheter med strategier som gir gevinster for samfunn og miljø, men også for virksomhetens konkurrransekraft. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer. De siste årene som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s