Samfunnsansvar – 9 trinn for å komme i gang

Har bedriften du jobber i tenkt at dere bør ta samfunnsansvar, men lurer på hvordan dere skal komme i gang, har jeg følgende råd:

  1. Sikre styret og ledelsens engasjement og legg opp til en prosess som involverer hele veien
  2. Bruk og videreutvikle eventuelt de etiske retningslinjene som utgangspunkt og veileder
  3. Finn ut hvem og hva bedriften er ansvarlig i forhold til (interessent  og påvirkningskartlegging)
  4. Definer hvilket ambisjonsnivå bedriften har i forhold til samfunnsansvar og hva dere ønsker å oppnå med dette. Vil dere først og fremst sikre dere at dere ikke har huller og kan være i fare for å trå feil, har dere ambisjoner om å gjøre dette til et konkurransefortrinn eller kanskje noe ansatte og ledelsen kan være stolte av?
  5. Kartlegg hva dere allerede gjør innenfor det som klassifiseres som samfunnsansvar (mange gjør mer enn de tror) og identifiser hvor man har mangler i forhold til det som vil forventes av de ulike interessenter av en seriøs bedrift.
  6. Definere hvilke områder dere evt skal satse spesielt på og gjøre en ekstra innsats/forskjell (CSR-strategisk plan)
  7. Identifisér tiltak dere kan støtte som holder bedriften ansvarlig og som bidrar til samfunnsutviking (gjerne innenfor det strategiske området deres)
  8. Lag en handlingsplan for implementering og en plan for hvordan dere skal kommunisere arbeidet deres i forhold til eksterne og interne interessenter.
  9. Definer og utform opplegg for å følge opp, måle, evaluere og forbedre.

Prosessene og metodene for å ta tak i samfunnsansvar kan struktureres, men områdene, utfordringene og løsningene vil avhenge av bedriftens modenhet, størrelse, kompleksitet og ikke minst bransje. Mange bedrifter klarer dette fint på egenhånd, men for mange siden mange har gitt CSR-ansvaret til HR-sjef, markedssjef eller kommunikasjonssjef som allerede har mye på «blokken», blir utfordringen fort kapasitet og gjennomføringsevne. Arbeid med samfunnsansvar krever kompetanse, tid og dedikasjon. Dermed blir samfunnsansvar for mange en dårlig samvittighet og noe «vi har på planen».

Er du i tvil om hvordan dere best kan ta tak i dette eller føler at dere har for lite tid, ta kontakt med spesialistene, vi er her for å bistå med vår kompetanse og dessuten har vi tid du kan kjøpe.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s