Mester Grønn – en godt bevart hemmelighet

Mester Grønn i seg selv er vel neppe en godt bevart hemmelighet. De selger blomster i lassevis til ganske rimelig penge, så kjeden er kjent nok. I år regner de med å runde 1 milliard kroner i omsetning, de har 98 butikker og 1.230 ansatte. Men at den lave prisen ikke oppnås ved å kutte svinger og utnytte rosedyrkere og miljøet, er kanskje ikke like godt kjent?
Etter et besøk hos Mester Grønn på Lier 
er Adm dir Erling Ølstad, Mester Grønn vi i  GoodBusiness faktisk ganske imponert over hva administrerende direktør Erling Ølstad og hans folk gjør på området samfunnsansvar. De tar et omfattende og vidtrekkende ansvar for virksomhetens påvirkning på miljø, mennesker og samfunn. La oss ta det litt systematisk:

Miljøet.

 • Mester Grønns hovedkvarter er på Lier, her har de en enorm hall for mottak, ompakking og videre distribusjon av blomstene. De har installert varmepumper og jordvarme som har redusert energiforbruket med ca 70%. Bra for miljøet, men også bra for lommeboka, investeringen var riktignok på 6-7 millioner kroner, men årlig sparer de masse i strømkostnader.
 • Alle rosene som selges produseres i Afrika. Det må vel bety store utslipp i form av frakt? Ja, men produksjonen er så mye renere enn om rosene skulle produseres i Norge. Universitet på Ås har beregnet at samlede CO2 utslipp er 60% lavere ved roser fra Afrika enn norske roser – solgt i Norge.
 • Nå jobbes det med å sende blomstene tørre helt frem til Norge for å spare volum i frakten (pt settes rosene i vannbøtter når de kommer til Europa før de settes inn i trailere).
 • Mester Grønn  har flere butikker som er miljøfyrtårnsertifisert. Men også uavhengig av miljøfyrtårnsertifisering jobber de for at alle sentre skal ha kildesortering og miljøfokus.
 • Alle butikkene har resirkuleringssystemer.
 • Pallene som blomstene transporteres i, surres ikke lenger i plast, men det brukes segl som kan gjenbrukes.
 • Det samme gjelder bøttene blomstene står i. Tidligere var det ”bruk og kast”. Nå er det laget et opplegg for vask og gjenbruk.
 • Det jobbes kontinuerlig med gartneriene for å redusere spill vann og bruk av kjemikalier i dyrkingen. Mester Grønn har tatt initiativ til å øke kontrollen med gartnerienes bruk av kjemikalier gjennom et samarbeid med Flowerwatch i Nederland.
 • Alle de store Mester Grønn trailerne som henter blomster i Frankfurt og Nederland fylles med fisk fra en terminal i Oslo før de kjører nedover. Smart, ingen tom transport og veldig bra siden både blomster og fisk krever kjøletransport.
 • Mester Grønn har testet ut biodiesel for å redusere CO2 utslipp fra trailerne, men det fungerte dårlig i kaldt norsk klima.
 • Ølstad skulle gjerne sett at blomsterpottene var produsert av like miljøvennlig plast som Coca Cola har i sine flasker og tatt initiativ til at de grønne plantene skal pottes i grønne, miljøvennlige potter.

Arbeidsforhold og menneskerettigheter

MesterGrønn importerer varer fra mange land i verden. Selskapet er en stor importør av roser og andre blomster fra Kenya og Etiopia og importerer potter, fat og vaser fra bl a India, Kina og Vietnam.  Alle disse landene byr på store utfordringer både når det gjelder arbeidsforhold, etikk og miljø.

 • Mester Grønn har et solid grep om sin strategi og Fairtraderoser er et stort produktoppfølging av leverandører i disse landene både ved å stille krav og ved selv å følge opp med besøk. Men i likehet med alle andre som importerer og tar dette seriøst, vet de at det ikke finnes enkle løsninger og at dette er et krevende arbeid som krever tålmodighet.
 • Mester Grønn er medlem av både Fair Trade og Intitiativ for Etisk Handel.
 • Gjennom FairTrade utvikles sosiale tilbud til arbeiderne og lokalbefolkningen ved gartneriene, både sykehus, skoler og barenhager blir del av tilbudet.
 • På terminalen på Lier jobber folk fra 21 ulike nasjoner. Toleranse og integrering er viktig for trivsel. Lønnen er ikke den beste og mange lever alene. Da er det godt med en kantine hvor  god, sunn og solid mat er i fokus. De har dessuten etablert rekreasjonsområder med bordtennis, fotballspill og andre fasciliteter for å øke trivsel og velferd for dem som jobber på terminalen.
 • De mener at dette er årsaken til at sykefraværet på terminalen er så lavt som 4,3%
 • Ølstad  er opptatt av å få myndighetene til å etablere dusjer og toaletter for langtransportsjåfører, men konstaterer at kommunene ikke alltid har den beste hånd om detaljer som skal til for å tilrettelegge for næringsvirksomhet.
 • Mester Grønn jobber kontinuerlig med forbedringer i butikkene og opplæring og oppfølging av ansatte er en viktig del. Selskapets tenkning rundt samfunnsansvar er en viktig del av opplæringen.

Forbrukere

 • Det ligger mye glede og kanskje også helse i å gi, få og ha friske blomster.
 • Nettopp derfor er de også opptatt av at det ikke skal brukes mye eller skadelig kjemikalier ved produksjon av blomster.
 • De har engasjert seg i ”Urban Growing” fordi de mener at det er viktig at vi lærer oss å bruke ressurser i naturen og fordi barn og voksne både kan ha nytte og glede av å lære og se at noe kan gro fra et frø.
 • Alle kunder skal få god informasjon om stell og pleie av blomster.
 • Å gi fem dagers garanti på produktet er også godt samfunnsansvar

Lokalt engasjement

 • Å jobbe med og gjennom Fair Trade for å sikre gode levekår og lønninger for arbeiderne på gartneriene, er et  godt lokalt engasjement.
 • Mester Grønn har også samarbeidet med Frelsesarmeen i en årrekke og gir en krone pr solgte pose samt inntekter fra spesifikke produkter til organisasjonens arbeid for vanskeligstilte. Totalt bidrag beløper seg til 1 million per år.

Jeg underslår ikke at vi er imponert. Og litt trist for oss som er konsulenter, kanskje, men dette har Mester Grønn klart alene uten mye konsulenthjelp. Men så sitter det da også et ekte engasjement og interesse hos eierne og ledelsen og et solid og langsiktig arbeid over mange år.

Konsulent eller ikke, men den gode nyheten er at jeg nå vet at jeg kan kjøpe blomster på Mester Grønn uten å lure på om noen eller noe har blitt utnyttet underveis. Billig er ikke alltid ensbetydende med dårlig og uetisk produksjon. Både Mester Grønn og IKEA er eksempler på det motsatte.

Reklame

5 tanker på “Mester Grønn – en godt bevart hemmelighet

 1. Jeg er så stolt av å kunne jobbe i Mester Grønn 🙂 Vi har så utrolig mange kunder som handler hos oss kun for å handle fairtrade! Og ikke minst hvor mange kunder som blir positivt overrasket hver gang vi nevner at krona for posen de nettopp er kjøpt går til Frelsesarmeen. Etter å ha vært ungdomspolitiker i mange år – er det godt å jobbe ett sted som har de samme solidariske tankene som meg selv:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s