Samfunnsansvar, CSR, Creating Shared Values, CSV, ESG, CR? Navn til besvær

«We gave CSR a long overdue, but proper burial. SHARED VALUES now drive value creation #wef #Davos @davos» tvitret Johan H Andresen, @FerdCEO fra World Economic Forum i Davos:.

Jeg forundres stadig over diskusjonen og debatten rundt begrepene. Folk hisser seg opp og mange elsker å hate begrepet “samfunnsansvar” og “CSR”. Det ironiske er at de etter min mening ofte likevel mener det samme: Hvordan drive etisk, ansvarlig og god, lønnsom butikk.

Det siste året har Porters Creating Shared Value (CSV) fått vind i seilene. Det er et konsept som appellerer fordi det så tydelig legger vekt på lønnsomhet og vekstmuligheter. Ideen er at det er store muligheter for nye lønnsomme forretningsområder og –modeller dersom man leter etter muligheter for å skape verdi både for aksjonærer og for samfunnet – dessuten må man passe på å holde seg innenfor lover og etiske normer.

Som om det er fundamentalt annerledes enn det CSR, CR, ESG og annet handler om?

Det er enten konsulenter og folk i akademia (Porter er definitivt en av dem) som stort sett driver denne debatten og forsøker å posisjonere sine tanker og retninger og dermed setter disse begrepene opp mot hverandre. Eller det er folk som kanskje ikke helt har fulgt med i timen og forstått hva definisjonen og innholdet i «Samfunnsansvar» anno 2012 innebærer. Hele denne diskusjonen er etter min mening tåpelig og dessuten en avsporing. Det problematiske med denne avsporingen, er at vi skaper enda mer uklarhet rundt et område som allerede oppfattes som litt ullent. Faktum er at uttalelser som det fra Davos hjelper lite på å få flere bedrifter til faktisk å ta ansvar for sin påvirkning på miljø, mennesker og samfunn.

Det vi alle stort sett mener om vi bruker «Samfunnsansvar», Corproate Social Responsibility, CSR, CR, ESG eller CSV er hvordan virksomheter tar ansvar og styrer sin praksis for ikke å gjøre skade og hvordan de kan skape nye muligheter ved å være en del av løsningen for mennesker, miljø og samfunn.

Hva vi kaller det spiller liten rolle. Det er det vi får gjort av positive endringer som teller.

Reklame

1 tanke på “Samfunnsansvar, CSR, Creating Shared Values, CSV, ESG, CR? Navn til besvær

  1. God kommentar & heilt einig. Forklaringa er kanskje, som du foreslår, at ord som «etikk» og «samfunnsansvar» høyrest ut som kostnader, men at «shared value» høyrest ut som inntekter, noko som er meir populært for Andresen og mange andre.

    Kanskje er dette positivt, fordi det blir enklare å selje inn CSR til bedrifter og andre. Kanskje er det negativt, fordi uttrykket skjuler at samfunnsansvar også handlar om å ta kostbare val (gode system for å følgje opp arbeidsforhold i Asia er dyrt, å seie nei til meir pengar frå kundar som alt har spelt seg frå hus og heim er dyrt)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s