8 tiltak for å ta samfunnsansvar

Samfunnsansvar handler ikke bare om å passe på at det ikke er barnearbeid i leverandørkjeden eller å gi penger til veldedige formål. Det handler om å gjøre en positiv forskjell i stort og smått.

Her er 8 praktiske tips til hva en vanlig norsk bedrift kan gjøre:

 1. Vær inkluderende. Se om din bedrift har mulighet for å åpne opp for en praksisplass for et ungt menneske uten jobb, ta inn en på tiltak, hjelpe folk tilbake i arbeidslivet fra sykdom, fengsel eller lignende. Ikke steng innvandrere ute.
 2. Vær energieffektiv. Skru av lyset etter arbeidstid og når solen skinner, skru ned varmen og kjøling utenom arbeidstid, se om penger kan spares ved å få kjøleanlegg og varmeanlegg til å spille på lag.  Vektlegg utslipp og drivstoffforbruk ved kjøp av firmabiler. Sats på sparepærer og resirkulering.
 3. Vær miljøvennlig. Kjøp miljøsertifiserte og resirkulerte produkter. Prioriter  fairtrade produkter (kaffe).
 4. Vær etisk. Lag klare regler mot korrupsjon og uetisk adferd. Sørg for en varslingspolicy som får overtramp opp og frem i lyset.
 5. Vær påpasselig med leverandørkjeden. Om du importerer varer fra andre land, meld deg inn i Initiativ for Etisk Handel. Slutt å skryte av at varene er produsert til lavkost og lavlønn. Vær i stedet påpasselig og bli stolt over at de som produserer varer som du selger får en lønn de kan leve av og at de ikke utnyttes.
 6. Vær opptatt av dine ansattes helse. Forebygg gjennom å tilrettelegg for at medarbeiderne har et aktivt og balansert liv. Oppfordre til sunt levesett og trening. Respekter arbeidstidsbestemmelser og snakk med medarbeidere om å skape balanse i livet. Snakk ærlig og åpent om sykefravær og følg opp dem som er sykemeldt. Mål og rapporter friskhetsgrad.
 7. Vær ærlig. Sørg for hederlig og sannferdig markedsføring og gode rutiner for å ivareta klager og spørsmål.
 8. Vær generøs. Se om dere har anledning til å støtte en god sak (lokalt eller i et fattig land) som passer bedriftens image, verdier og produkter. Det kan gjøre større forskjell enn du tror og gi mer stolthet og glede tilbake enn forventet.
Men husk at ledelsen og eierne må stå bak og husk å kommunisere det du gjør til dem som bør vite det.


Reklame

1 tanke på “8 tiltak for å ta samfunnsansvar

 1. Har du vurdert IKEA? De har har langt å gå. Høres kanskje rart ut fordi IKEA klarer kunststykket å kommunisere en ansvarlighet som foretaket langt ifra når opp til. Litteratur se: Sanningen om IKEA ved Johan Stenebo. Har selv jobbet for IKEA i 5 land.
  MVH

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s