Et forbilde på verdens syv hav

Fra tid til annen møter man mennesker som i kraft av sine visjoner, engasjement og prinsipper imponerer og inspirerer. Jeg hadde et slikt møte i går.

Elisabeth Grieg

Elisabeth Grieg

Elisabeth Grieg, styreleder av Grieg Shipping Group og tidligere president i Rederiforbundet er et slikt menneske. Vi møttes i går for en samtale om samfunnsansvar. Engasjementet begynte for hennes del for mange år siden da hun og hennes søsken skulle ta over stafettpinnen etter deres far i 1999. De gikk i seg selv for å definere hva slags bedriftskultur de ønsket for sine virksomheter. De brukte 4-5 år på å utvikle fundamentet og nye etiske retningslinjer. Den lange tiden det tok, skyldtes at de tok seg tid til forankring i alle selskapenes styrer, ledergrupper og hos interessenter ellers. Og siden har hun og Grieg gruppen holdt på:

  • Hun har vært sterkt engasjert innenfor utslippsreduksjoner fra skipsfart både i eget rederi, i rederiforbundet og i FN.
  • Hun har vært en steil motstander i teori og praksis i forhold til alle former for korrupsjon i næringen, alt fra håndpenger i havner til andre former for korrupsjon som kan være krevende i internasjonal handel.
  • Hun er opptatt av at alle kontrakter og avtaler er ryddige og transparente og at de ikke underbygger korrupsjon og ukultur.
  • Hun har engasjert seg sterkt i å få en slutt på farlig opphugning av skip på strender i fattige land.
  • Alle ledere på Grieg gruppens skip har vært gjennom store lederutviklings-programmer for å få mer moderne ledelse.
  • De ansatte i Grieg engasjeres i ulike aktiviteter for å holde seg i form og sammen med en rekke andre tiltak, fører dette til god score på arbeidsmiljøundersøkelser.
  • Når de kjøper skip i dag, forsøker de å legge kravene til utslipp og drivstoff-forbruk så høyt at skipene vil tåle strengere miljøkrav i fremtiden og kunne seile de neste 35-40 årene.
  • 25% av gruppens overskudd gis til Grieg gruppens stiftelse som støtter gode formål.

Listen er sikkert enda lenger enn dette.

Det imponerende er at hun står støtt i alle disse spørsmålene. Der mange ville bøye unna fordi det blir for mye styr, koster ekstra penger og tid eller er for komplisert, er hennes ståsted så prinsipielt forankret, at selv det å betale 1000 dollar til havnebetjenter for å få en rask behandling, ikke er akseptert – av prinsipielle grunner. Der mange ville velge å se gjennom fingrene, kanskje kalle det å se ”pragmatisk” på en del praksis, er Elisabeth krystallklar på at selv små handlinger som er uetiske og undergraver en etisk praksis, ikke er akseptable.

Hva kan vi lære av Elisabeth?

  1. Å ta samfunnsansvar, må eies og forankres i ledelsen og styrene.
  2. Man må være langsiktig og konsistent.
  3. Etisk og samfunnsansvarlig praksis må integreres i alle deler av virksomheten.
  4. Det må tydeliggjøres, konkretiseres og gjøres praktisk gjennom dilemmatrening og mye diskusjoner.
  5. Man må tørre å ta vanskelige avgjørelser på prinsipielt grunnlag.

Mandag signerte deres nye selskap Grieg Green sin første eksterne kontrakt for bærekraftig (miljøvennlig og menneskerettighetsriktig) opphugging av et skip. Vi gratulerer og tenker at dette er et strålende eksempel på det Porter og Kramer kaller Creating Shared Values.

Reklame

2 tanker på “Et forbilde på verdens syv hav

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s