IKEA imponerer

Sommer og feriepenger gir tid og rom for å pusse opp og oppgradere heimen. Som tusenvis av andre har jeg vært på IKEA i løpet av sommeren. Jeg skulle kjøpe rullgardin for å blende mot sommernatta, men kom hjem med rullgardin i feil størrelse og måtte tilbake for å bytte.

Verdens beste byttordning, skryter de. Litt kø var det, men det ble jeg etterhvert bare glad for, for jeg oppdaget en stor plakat som fikk min oppmerksomhet:

Dette bildet tok jeg med mobilen (håper ikke jeg roter med opphavsrett), så derfor litt dårlig, men her skriver de at de vet at de noen ganger kan være en del av problemet, derfor jobber de hardt for å være en del av løsningen…

Ett av hovedproblemene, er vel at de bidrar til at vi kjøper mye mer enn det vi trenger fordi det er så billig og fristende (kjøp og kast); men hvordan kan de løse det, selge dyrere eller mindre attraktive ting? Ikke så lett, for en hver bedrifts oppgave er jo først og fremst å tjene penger. Så akkurat der ligger vel ansvaret mer på oss forbrukere? Men det IKEA definitivt kan gjøre noe med, er å sørge for at det vi kjøper er produsert, transportert og solgt slik at det gjør minst mulig skade på miljø mennesker og samfunnet. Og så kan de i tillegg gjøre noe godt, bidra til en bedre verden, ved å bidra til en positiv samfunnsutvikling. På engelsk sier det ofte: CSR (samfunnsansvar) is to ensure you do no harm and also to do good.

På en skjerm på veggen rullet IKEAs 106 bidrag til løsninger på ulike utfordringer, «den uendelige listen.

Det ble altfor fort min tur til å bytte, så jeg rakk ikke å se alle bidragene, derfor gikk jeg inn på IKEA.com da jeg kom hjem. Ikke helt lett å finne denne informasjonen der, for weben domineres av produkter og salg, men jeg fant siden med «den uendelige listen» til slutt. Jeg synes det er interessant å se alle områdene IKEA tar samfunnsansvar på og dette er en flott måte å fortelle hvordan IKEA jobber med å være med på å finne løsninger. De kan sikkert gjøre enda mer, og det finnes helt sikkert områder der de ikke er gode nok, men jeg vil gi dem kred både for det systematiske arbeidet på så mange felt og for god informasjon.

Alle bekker små, kan bli til en stor å, sier ordtaket. IKEA selv sier: «… alle disse grepene, innen en lang rekke områder, blir til noe stort og merkbart».

Hva hvis flere gjorde mer som IKEA?

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Cases og merket , , , , , by Kjersti Fløgstad. Bookmerk permalenke.

Om Kjersti Fløgstad

Jeg er rådgiver innenfor samfunnsansvar og jobber med bærekraftige forretningsstrategier. I bærekraft ligger konkurrransekraft som også er bra for miljø, mennesker og samfunn. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra krevende lederstillinger i bank og frivillig sektor, bl a 11 år som generalsekretær i UNICEF Norge og har dessuten vært rådgiver innen merkevarebygging og markedsføring for store norske merkevarer og som rådgiver innenfor samfunnsansvar og bærekraft. Nå jobber jeg med samfunnsansvar i DNB.

1 tanke på “IKEA imponerer

  1. Tilbaketråkk: Mester Grønn – en godt bevart hemmelighet | Kjersti Fløgstad GoodBusiness Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s